ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Senatorii juriști au repins marți două proiecte care vizează parteneriatul civil, pe motiv că propunerile legislative, inițiate de parlamentari USR, PNL, UDMR, dar și de ALDE și de un independent „nu se justifică, soluția juridică nu rezolvă nimic și nu răspunde niciunei nevoi sociale”.

„Din punctul meu de vedere, soluția juridică nu rezolvă nimic, nu răspunde niciunei nevoi sociale, există cadru normativ suficient pentru persoanele care în cuplu, în grup, doresc să stabilească raporturi juridice de natură civilă în ceea ce privește succesiunea în caz de deces, statutul de aparținător în cazuri medicale, exercitarea în comun a drepturilor și obligațiilor patrimoniale, astfel încât propunerile legislative nu se justifică”, a precizat Șerban Nicolae, citat de Agerpres.

În replică, unul dintre inițiatori, senatorul USR Edward Dircă, a spus că este momentul să se stabilească un cadru concret în ceea ce privește parteneriatul civil.

„Au fost foarte multe discuții în spațiul public, foarte multe frământări a generat acest proiect de lege, dar cred că este momentul să ne asumăm și să legiferăm, să stabilim un cadru concret în ceea ce privește parteneriatul civil", a precizat Dircă.

La rândul său, avocata Marina Ioana Alexandru, președintele Asociației Juriștilor pentru Apărarea Drepturilor și Libertăților, a susținut că Uniunea Europeană nu obligă niciun stat să adopte parteneriatul civil, „ci doar recomandă”, iar decizia„aparține statelor membre raportat la Constituția fiecărei țări, la legislația internă".

„Prin legiferarea unei asemenea posibilități ar urma ca, din punct de vedere legal, instituția căsătoriei să nu-și mai găsească utilitatea, pentru că ea se dublează cu acest parteneriat civil. Conform legislației din România, nu pot fi două reglementări care să prevadă același lucru, în speță parteneriatul civil și căsătoria. Ele ar urma să reprezinte aceeași instituție juridică, căsătoria și familia", a afirmat Alexandru.

În intervenția sa, avocata Romanița Iordache, copreședinte ACCEPT, a precizat că dreptul la viața de familie a oricărui cuplu trebuie garantat.

Mai mulți parlamentari din USR, PNL și UDMR au propus în proiectul intrat în circuitul legislativ pe 31 octombrie ca parteneriatul civil să ofere drepturi comune cuplurilor care aleg să conviețuiască sub această formă, reglementând aspecte precum: drepturile succesorale, sancționarea violenței domestice, obligația de întreținere a partenerului aflat în incapacitate, regimul bunurilor, recunoașterea facilităților fiscale sau a beneficiilor sociale acordate de stat.

Conform proiectului, condițiile pentru încheierea parteneriatului civil sunt: partenerii care au împlinit vârsta de 18 ani; cel puțin unul dintre parteneri este cetățean român sau este cetățean străin sau apatrid cu reședința în România de cel puțin un an; niciunul dintre parteneri nu este căsătorit sau înregistrat ca partener civil.

Parteneriatul civil se încheie în baza consimțământului personal și liber exprimat al viitorilor parteneri, printr-o declarație încheiată în formă autentică, sub sancțiunea nulității absolute, în fața unui notar public. Declarația de parteneriat civil nu poate fi dată prin mandatar, prevede proiectul.

Partenerii sunt asimilați soților în materia: asistenței sociale, asigurărilor sociale, asigurărilor de sănătate, drepturilor pacientului, accesului la servicii, impozitelor și taxelor, prevenirea și combaterea violenței domestice și a altor fapte de natură penală sau contravențională săvârșite asupra unui membru de familie.

De asemenea, partenerii sunt asimilați soților în relațiile care au loc în justiție, în orice materie.

În cadrul parteneriatului civil între persoane de sex diferit partenerii nu sunt asimilați soților în ceea ce privește stabilirea filiației firești față de copii. Paternitatea copiilor născuți sau concepuți în timpul parteneriatului se stabilește potrivit dispozițiilor din materia filiației paterne din afara căsătoriei. Partenerul are obligația de a asigura protecția și bunăstarea copiilor celuilalt partener care locuiesc și sunt îngrijiți și educați împreună de cei doi parteneri. Partenerul de sex diferit desemnat ca persoană care se ocupă de întreținerea copilului are dreptul de a reprezenta copilul în relațiile cu instituțiile educaționale, medicale și sociale, în lipsa părintelui biologic.

Partenerii din parteneriatul civil între persoane de același sex nu pot adopta.