ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


 ACTUALIZARE 12:18 Inspecția Judiciară s-a autosesizat, demarând verificări, după ce au apărut înregistrări audio cu Laura Codruța Kovesi în timp ce discuta cu procurorii din subordine, cărora le-ar fi cerut să ajungă la premier. Decizia inspecției, după o discuție cu ministrul, au precizat surse ministeriale citate de Mediafax.
 
Ministrul demisionar al Justiției, Tudorel Toader, a afirmat luni că nu are pârghiile necesare pentru a verifica veridicitatea înregistrărilor în care apare procurorul-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi. El a precizat că înregistrările cu șefa DNA ar putea fi expertizate tehnic pentru verificarea autenticității, conform Mediafax. 

„Am auzit și eu aseară în spațiul public această dezbatere controversată, destul de puternică, intensă, cu privire la aceste dialoguri pe care le-ar fi purtat doamne Kovesi. Nu am pârghii necesare pentru a verifica eu verificitatea înregistrărulor. Vom sesiza Inspecția Judiciară pentru a verifica veridicitatea acelor interceptări. Dacă Inspecția Judiciară nu are posibilitatea verificării autenticității înregistrărilor și conținutului, evident vom găsi celelalte proceduri legale, inclusiv expertize tehnice. Propunerea mea este să așteptăm verificările în funcție de care vedem măsurile care pot și trebuie luate”, a declarat Tudorel Toadel.
 
Întrebat dacă va cere revocarea din funcție a Laurei Codruța Kovesi, în cazul în care se va dovedi că înregistrările sunt reale, Toader a răspuns: „Propunerea mea este (...) să așteptăm verificările necesare funcție de care vedem măsurile care pot și care trebuie să fie luate. (...) Nu răspund la situații ipotetice. După ce trecem prima etapă a verificărilor vedem ce este de făcut”.

Codruța Kovesi, apare în mai multe înregistrări, difuzate duminică seara de RTV, în cadrul unor ședințe cu procurorii din subordine. În una dintre acestea i-ar spune lui Jean Uncheșelu că își dorește să "decapeze" instituțional dosarul cu casele și să ajungă la premier.