ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) anunță într-un comunicat că salută decizia definitivă a Înaltei Curți de Justiție și Casație în cazul lui Alexandru Vișinescu, fostul comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat, condamnat la 20 de ani de închisoare cu executare pentru crime împotriva umanității.

"La finalul acestui proces cu caracter istoric și simbolic, juridic și moral deopotrivă se desprind câteva concluzii. Plecând de la principiul că o singură condamnare pentru crimele comise de regimul comunist nu este nici pe departe suficientă, IICCMER apreciază că procesul comunismului, chiar dacă în foarte mare întârziere, trebuie să continue. Procesul Vișinescu nu se poate transforma într-un alibi. Tragerea la răspundere și a celor care au patronat ideologic crimele comunismului reprezintă un imperativ", se arată în comunicat.

De asemenea, IICCMER face un apel public la celeritate în cazul celorlalte sesizări penale făcute până acum, inclusiv cele de anul trecut: "În condițiile în care, la finele lui 2014, printr-o decizie a Procurorului General, s-a permis redeschiderea dosarelor privind crimele comise de regimul comunist, IICCMER dorește să afle, alături de opinia publică, când vor începe procesele. Printr-o simetrie evidentă, nu doar victimele dictaturii proletariatului se împuținează, dar și călăii acestora".

IICCMER constată că, în ciuda prețului uman uriaș plătit pe durata celor aproape cinci decenii de dominație comunistă, România nu a reușit să pregătească un corp de specialiști din Ministerul Public pentru cazurile de anvergura, dificultatea și gravitatea crimelor împotriva umanității: "Iată de ce un eventual Tribunal Penal Internațional privind Crimele Comunismului - conform Declarației de la Tallinn din 23 august 2015 - ar putea să vină în ajutorul sistemelor naționale de justiție din Europa de Est".

"În contextul nostru, la peste un sfert de deceniu de la căderea comunismului politic, IICCMER militează pentru o legislație coerentă și unitară referitoare la abordarea trecutului recent comunist, a politicilor memoriale și muzeale, a despăgubirilor și a reabilitării celor care au suferit și a familiilor acestora. Raportarea critică la comunism și la injustiția lui sistemică trebuie să devină la nivel instituțional, mai ales în orizontul Centenarului din 2018 și a președinției Consiliului European în 2019, o prioritate națională", precizează IICCMER.

Despre IICCMER


Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) este o structură guvernamentală înființată în 2005 și aflată în coordonarea Primului Ministru. Rolul său rezidă, înainte de toate, în gestionarea și analizarea din punct de vedere științific a perioadei totalitare și a consecințelor sale. În al doilea rând, IICCMER sprijină crearea și implementarea unor instrumente educaționale cu finalitate memorială, contribuind astfel la articularea contextului în care valorile și drepturile fundamentale să fie receptate de societatea noastră post-totalitară. Nu în ultimul rând, IICCMER are rolul de a aduna, arhiva și publica documente referitoare la memoria exilului românesc.

Pentru informații suplimentare, puteți apela numărul de telefon +40 21 316 7565 sau adresa electronică office@iiccmer.ro.

Foto: iiccr.ro