ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președinții Chinei, Xi Jinping, și Rusiei, Vladimir Putin, se întâlnesc joi în Uzbekistan pentru un summit regional care arată ca un front împotriva Occidentului, în pline tensiuni exacerbate de războiul din Ucraina, transmite Agerpres.

Cei doi lideri se vor întâlni, totodată, în orașul Samarkand, aflat pe străvechiul Drum al Mătăsii, cu liderii Indiei, Pakistanului, Turciei, Iranului și altor țări pentru un summit de două zile al Organizației de Cooperare de la Shanghai(SCO).

De menționat este faptul că, președintele Chinei, Xi, efectuează prima sa călătorie în străinătate de la începutul pandemiei de coronavirus. În octombrie, în China, va avea loc congresul Partidului Comunist Chinez(despre care a scris ActiveNews aici), în cursul căruia Xi vizează un al treilea mandat.

Organizația de Cooperare de la Shanghai, ai cărei membri sunt China, Rusia, India, Pakistan și fostele republici sovietice din Asia Centrală, a fost creată în 2001 ca instrument de cooperare politică, economică și de securitate în competiție cu organizațiile occidentale. 

Consilierul diplomatic al Kremlinului, Iuri Ușakov, a declarat presei că „Organizația de Cooperare de la Shanghai oferă o alternativă reală la structurile orientate spre Occident".

Printre principalele subiecte abordate în cadrul summit-ului ar trebui să fie conflictul din Ucraina, situația din Afganistan sau chiar tulburările care au zguduit mai multe țări din Asia Centrală.

Ultima întâlnire dintre Putin si Xi a avut loc în februarie(despre care a scris ActiveNews AICI). La câteva zile după întâlnirea celor doi din februarie, Moscova a lansat ofensiva împotriva Ucrainei.

Amintim că, luna trecută, China a luat parte la exerciții militare comune în Rusia.