ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Premierul Justin Trudeau a revocat utilizarea Legii privind situațiile de urgență. "Situația nu mai este o urgență. Suntem încrezători că legile și regulamentele existente sunt acum suficiente pentru a menține oamenii în siguranță", a declarat Trudeau într-o conferință de presă. VIDEO:
 

Guvernatorul general a semnat revocarea miercuri după-amiază, ceea ce a pus capăt în mod oficial stării de urgență, conform CBC.

Trudeau a declarat că decizia de a pune capăt utilizării actului a fost luată după ce s-a consultat cu serviciile de poliție din Canada, care au spus guvernului că pot preveni alte perturbări în conformitate cu legile normale.

O anchetă privind decizia guvernului de a invoca actul și acțiunile ulterioare ale poliției va începe în termen de 60 de zile, a confirmat Trudeau. El a spus că parlamentarii vor înființa săptămâna viitoare un comitet care să supravegheze această revizuire.
 
Noutăți și în Ontario, unde starea de urgență declarată de premierul Doug Ford pentru a face față protestelor a fost ridicată miercuri seara, mai transmite CBC.

Biroul lui Ford a precizat că "instrumentele de urgență" furnizate forțelor de ordine vor rămâne totuși în vigoare deocamdată, "în timp ce poliția continuă să se ocupe de activitatea în desfășurare pe teren".

"Rămânem recunoscători tuturor ofițerilor din prima linie și primilor respondenți care au contribuit la rezolvarea pașnică a situației din Ottawa, Windsor și din alte părți ale provinciei", se arată în declarație.

Ford a declarat starea de urgență pe 11 februarie, la aproape două săptămâni după ce a început protestul din Ottawa.

El s-a angajat la acea vreme să promulge ordine care să amendeze oamenii cu până la 100.000 de dolari pentru blocarea infrastructurii critice și să autorizeze retragerea licențelor dacă oamenii nu se conformează.

Ford a declarat că intenționează să permanentizeze unele dintre măsurile temporare pe care le-a promulgat pentru a pune capăt blocajelor.

Dar, pentru moment, biroul lui Ford a declarat că revocă starea de urgență. Acest lucru înseamnă că guvernul provincial nu mai poate promulga noi ordine, dar ordinele existente, inclusiv cele care dau poliției mai multă putere de a amenda oamenii  pot rămâne pentru cel puțin 14 zile după ce au fost promulgate, a explicat o purtătoare de cuvânt a lui Ford.

Guvernul va trebui să decidă până sâmbătă dacă va prelungi sau nu puterile poliției.