ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele Academiei Române, Ioan Aurel Pop, a declarat luni, la Cluj, că în ultimile decenii temele de istorie economică au cam fost lăsate deoparte de cercetători, deși în arhive există numeroase documente cu mărturii despre evoluțiile economice, informează Agerpres

„Temele de istorie economică, deși arhivele noastre gem de mărturii despre economie, au fost lăsate deoparte. Mă bucur că această tradiție continuă și că viața economică a comunităților, în cazul nostru viața economică de pe teritoriul de azi al României, este scoasă la lumină. Al doilea lucru este că evoluția capitalismului în spațiul românesc are falii și cercetarea istoriei transilvănene, din cadrul Imperiului habsburgic, când Transilvania făcea parte din Imperiul habsburgic și apoi din Imperiul austro-ungar, oferă date și mai numeroase, care rămân necercetate din cauza unor prejudecăți. Autorii care s-au aplecat asupra acestor lucrări care privesc băncile, bancnotele, monedele, circulația banilor și societățile pe acțiuni, acțiunile bancare, biletele de valoare, toate acestea trebuie cunoscute, pentru că se vorbește de nevoia unei educații financiare astăzi, pentru a ne pregăti pentru viitor. Sigur, lucrurile nu mai sunt ca atunci, dar e important să știm rădăcinile”, a declarat Ioan Aurel Pop.

Președintele Academiei Române a participat, la Biblioteca Centrală Universitară „Lucian Blaga” din Cluj-Napoca, la vernisajul expoziției Acțiuni și înscrisuri bancare din Transilvania (1880-1940) și la o lansare de carte, „Societăți pe acțiuni românești în Austro-Ungaria”, publicată de editura Art Design, avându-i ca autori pe Alois Weil, Gabriel Căsap, Ioan Chirescu. Evenimentul a fost moderat de prof. univ. dr. Ioan Bolovan și CS II dr. Marin Balog.

Alois Weil a donat Bibliotecii Centrale Universitare clujene 300 de acțiuni bancare istorice, prezentate în expoziție, pe care își dorește să o completeze și cu alte înscrisuri de colecție.

„Donația e de 300 de piese, e primul pas. Ulterior, o să continuăm cu donațiile. Premieră e faptul că e o expoziție într-un mediu universitar, se adresează profesorilor și studenților. Cea mai veche acțiune e de prin 1820”, a explicat Alois Weil, coautor al volumului „Societăți pe acțiuni românești în Austro-Ungaria”.