ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Moțiunea de cenzură depusă de PNL a trecut cu 238 de voturi pentru. Parlamentul a dezbătut și supune la vot joi moțiunea de cenzură inițiată de Opoziție, intitulată „Ca să reconstruim România, Guvernul Dăncilă trebuie demis de urgență!”. Dezbaterile au fost marcat de atacuri dure între cele două tabere.

Vă prezentăm mai jos principalele declarații făcute de la tribuna Parlamentului. 

Ponta, replică pentru Dăncilă, la sfârșitul discursurilor:

„Mulțumesc doamnei Dăncilă că mi-a spus numele, dar în primul rând, voiam pe procedura să va mulțumesc dumneavoastră pentru apleul la solidaritate din partea tuturor social democraților. În 2016 cu poză mea pe afișe ați candidat cred că și în 2020 vom fi la fel. Vreau să ajutăm social-democrația să se reformeze și pentru asta trebuie să scăpăm de cei care nu au legătură, cum e doamna Dăncilă. Un ultim lucru pe procedură, un citat din La Fontaine, vă zic eu cine e La Fontaine: «Nu există om atât de deștept încât să îl convingă pe un prost că e prost». Va rog să votați moțiunea. Vă mulțumesc!”

Viorica Dăncilă, a doua intervenție, în care a răspuns atacurilor Opoziției

„Am să încep cu o veste bună pentru românii care se uită la noi și cărora vrem să le arătăm care este rezultatul guvernării cu adevărat. Institutul Național de Statistică a reconfirmat creșterea de 4,4% a economiei românești în al doilea trimestru al acestui an. Asta spune multe. Mulți nu înțeleg pentru că atunci când erau la guvernare nu puteau vorbi de creștere economică. Anumite afirmații, anumite obrăznicii, etichete cred că nu au plăcut nimănui și nu trebuie să le acordăm atenție. Arată modul de a fi a-l fiecăruia, cum îi respectăm pe ceilalți și cât respect vom avea pentru cetățeni. Doamna Turcan, amenințarea cu dosare penale, nu mi-aș permite niciodată să fac acest lucru, pentru că ar însemna să fiu de acord cu liderul dvs de partid care a făcut doar penal de înaltă trădare pentru un parteneriat strategic. Vorbiți de rezultatul alegerilor europarlamentare, aș fi înțeles dacă în 2016 domnul președinte Iohannis ar fi demisionat pentru că partidul domniei sale a pierdut alegerile parlamentare. Domnul Ponta, e greu să vă răspund. Pot să afirm un lucru cu tărie: nu o să trădez niciodată acest partid, o să am tăria să fiu mai bărbat decât dvs. Nu ați înțeles, poate o parte din colegi i-ați mințit, sunt convinsă că îi veți trăda și pe ei, dar la dvs. măsura obrăzniciei și misoginismului este cunoscută. Ați vorbit de salariul de europarlamentar, sunteți ultimul care să faceți referire la acesta. Domnule Barna, ați spus că nu se poate face majoritate cu 6 partide. Sunt de acord. Ce vor face românii? Pornim la drum cu votarea unei moțiuni dar nu avem o finalizate. Stimați colegi, votați alegerile anticipate? Să vă aud!  Eu nu cred. Domnule Barna, prin acest vot vă subordonați definitiv candidatului Klaus Iohannis. Ați pierdut domnule Ponta, ați pierdut respectul oamenilor. Dincolo de votul pe această moțiune, dvs veți fi mai puțin respectat. Nu am făcut nicio promisiune și nu-mi permit să cumpăr oameni, pentru că nu toți oamenii sunt de vânzare. Dvs v-ați vândut ieftin. Întrebați doi foști miniștri ai Transporturilor, Băsescu și Orban, cât au contribuit la infrastructura acestei țări. Călin, nimic și nimeni nu explică ce ai făcut. Domnule Tăriceanu, guvernarea aceasta e și guvernarea dvs. Îmi pare rău că te-ai întors împotriva noastră, dar cred că mai mult te-ai întors împotriva ta. Sunt convinsă că cetățenii ne-au judecat cu onestitate pe fiecare în parte. Ați vorbit mult, dar degeaba, tot nu am auzit cum vreți să guvernați această țară și cu cine. Cred că atunci când pierdeți dvs câștigă țara și câștigă românii. Oamenii responsabili nu pot vota această moțiune și cred că această moțiune nu va trece, pentru binele românilor”.

Marcel Ciolacu: „Numai PSD poate să dărâme a doua oară Guvernul” „Dacă v-ați făcut pantofii să fiți miniștri, v-au mințit.”

Lia Olguța Vasilescu. „Câștigați întâi alegerile și abia apoi vorbiți de legitimitate”. „Nu am îndatorat țara așa cum spuneți dumneavoastră”

Ministrul Dezvoltării, Daniel Suciu a spus că este un "vis ascuns" să îi vadă asociați pe Rareș Bogdan cu Attila Korodi, pe Călin Popescu-Tăriceanu cu Raluca Turcan sau pe Traian Băsescu cu Victor Ponta.

„Mi-aș dori să îi aud pe domnul Băsescu și pe domnul Ponta despre justiție și despre numiri, cum au mai discutat. Mi-aș dori să îi văd pe domnul Roman și Bulai vorbind despre PNDL. Mai citez dintr-o zicală ardeleanscă – Atunci când suie suina în copac, începe să și guițe”, a declarat Daniel Suciu, joi, la dezbaterea moțiunii de cenzură.

Consider că niciun deputat sau senator, sănătos și responsabil, apropo azi e Ziua Sănătății Mintale, niciun deputat sau senator sănătos nu va vota această moțiune de cenzură”, a mai spus Daniel Suciu.

Călin Popescu Tăriceanu: „Dragă Viorica, m-ai atacat neelegant”. „Dacă ești ostatică la Palatul Victoria, clipește de două ori și noi te eliberăm”

„Dragă, Viorica nu aveam intenția să iau cuvântul pentru un simplu motiv: am fost partener 2 ani jumate. Dacă mă apucam eu să dau din casă aveam argumente de 10 ori mai tari decât PNL. M-ai atacat neelegant. Mă așteptam altceva de la o persoană care a petrecut mult timp la Bruxelles. Știinta unui premier se refera la teme, nu la oameni, în fine…Doamna premier, încă premier, ne spunea la începutul verii că nu a fost ea însăși, că a fost timorată, că nu se simțea confortabilă și nu se identifica. Ce să înțeleg? Că asta vă caracterizează? Jocurile de racolare a unor membri ALDE? Pe unii i-ați nominalizat miniștri. Ăștia au și pus osul la treaba. Ăsta e stilul dv? Îmi pare rău, este un stil de lumea a treia. Credeam că România merge către Vest, nu către Est. vesti nu catre est”, a spus Călin Popescu Tăriceanu.

„Azi aveți ocazia (…) să își aducă aminte de dv. ca cineva care este ținut ostatic cu forta la Palatul Victoria. Dragă Viorica, dacă este adevărat, poți să nu spui nimic, dar să clipești de două ori și te eliberăm. Să știi că există viață și când nu mai ești premier”, a mai spus Tăriceanu.

 Kelemen Hunor: Acest Guvern nu mai are combustibilul necesar pentru a continua guvernarea”.”Am semnat și vom vota moțiunea de cenzură”

”Situația politică e relativ simplă, dar noi politicienii o complicăm peste măsură. Pe de o parte, se vede foarte clar că acest guvern nu mai are resursele necesare, nici combustibilul necesar pentru a continua guvernarea. Nu este și nu trebuie înțeles că ar fi ceva personal, însă pur și simplu constatăm că această guvernare s-a epuizat. Noi doi ani și jumătate am încercat să încărcăm bateria acestui guvern, dar degeaba sunteți energofagi dacă folosiți energie unde nu trebuie”, a declarat Kelemen Hunor.

Dan Barna: „Astăzi, Parlamentul României dă Bacalaureatul politic în fața cetățenilor. Astăzi, avem șansa să trecem acel examen și toată lumea este cu ochii pe noi. Nominalizarea dumneavoastră ca premier a fost o greșeală. Nu v-am susținut nici atunci, nu vă susținem nici acum. Conduceți de departe unul dintre cele mai incompetente guverne din ultimii 30 de ani. De fapt, am și pariat că acesta este cel mai incompetent Guvern pe care l-a avut România după Revoluție”, a declarat Dan Barna, în plenul Parlamentului.

Liderul USR a criticat-o dur pe Viorica Dăncilă, spunând că aceasta a fost total nepregătită pentru funcția de premier.

„România merita un prim-ministru cu viziune, căruia să-i pese de ceea ce se întâmplă în societate și, în schimb, v-a primit pe dumneavoastră. Este totuși un lucru bun pe care l-ați făcut, nu pentru că ați crezut în el, ci de frica consecințelor, dar este un lucru bun acela că nu l-ați scăpat pe Liviu Dragnea de pușcărie când puteați să o faceți. În rest, nimic. Nu ați reușit să terminați o singură autostradă din cele 13 pe care le-ați promis. Promisiunea PSD era că până la finalul mandatului vom avea 13 autostrăzi. Se încheie mandatul și sunt doar 78 de kilometri. Nu ați construit nici măcar unul singur din acele 8 spitale regionale în care românii aveau speranțe și pentru care v-au votat în 2016. Ați promis 2.500 de creșe și grădinițe și abia sunt 45. În schimb, ați reușit performanța ca prin recursul compesatoriu să eliberați peste 22.000 de infractori, mulți dintre ei violatori și persoane violente, care au și recidivat între timp și s-au întâmplat dramele care îngrozesc România astăzi”, a mai spus președintele USR.

Dan Barna a acuzat-o pe Viorica Dăncilă că a „aruncat la gunoi 50 de ani de istorie diplomatică în Orientul Mijlociu”.

„Ați risipit șansa României de a fi membru nepermanent în Consiliul de Securitate, prin pokerul stupid cu mutarea Ambasadei, care ne-a făcut de râs în toată diplomația internațională”, a conchis Dan Barna.

Victor Ponta:

„Cred că nu trebuie să vorbim despre chestiuni personale. Din câte știu, ne-am luptat aici să dăm înapoi acele pensii și salarii. Doamna Dăncilă nu știe ce vorbește. Este tautologic ce spun acum, căutați cuvântul tautologic pe Google să înțelegeți ce spun acum. Nu avem ministru la Mediu, Energie, Educație. Vorbim despre un guvern care nu mai există. Eu zic să încetăm de azi – boală lungă, moarte sigură. Dvs de la PSD poate știți. Pentru faptul că ați stat în Opoziție, am câștigat alegerile. Doamna Dăncilă nu știe asta. A fost la Bruxelles. Mâine se implinesc 45 de zile de când s-a schimbat compoziția politică a Guvernului. Doamna Dăncilă, atunci când spunea că e la 1 septembrie va veni în Parlament cu un guvern restructurat. Nu am întrebat care an și atunci când vorbești cu doamna Dăncilă cifrele sunt o problemă. Azi am aflat că dl Tăriceanu este un om foarte rău. Dar până acum știam că ai fost un om bun. Probabil din același motiv că ai refuzat invitația la cină de la știm noi cine.”, a declarat Victor Ponta.

Acesta a vorbit și despre unele promisiuni pe care le-au primit membri Pro Romania pentru a susține Guvernul.

„Nu am auzit niciodată de când fac politică ca un premier să sune 100 de parlamentari să le spună la toți că vor fi miniștri. De de la Pro Romania erau trei prim-miniștri, ca să nu ne certăm. Mâine, dacă nu trece moțiunea, trebuie să facă o minune biblică și să avem un guvern cu 100 de miniștri. Iar Apostolul Mihai va jura că Dăncilă e o rudă din Videle a Mântuitorului și poate face 100 de miniștri. (…) Am auzit că sunt un om rău că am pus-o pe listă în 2014 ca europarlamentar, dar cred că un alt om mai rău ca mine, dl Dragnea a pus-o premier. Să nu aveți nevoie de recunoștința doamnei Dăncilă că pățiți ca Dragnea. Vă rog să nu v[ fie datoare, că își plătește datoriile”, a mai spus Ponta.

Raluca Turcan: „Cred că azi ne adresăm ultima dată unui premier nelegitim care a călcat în picioare așteptările unei țări întregi. Cred că este pentru ultima dată când un premier nelegitim îndrăznește să își amenințe colegii cu dosare penale, ca pe vremea lui Liviu Dragnea. Toți cei care ați fost amenințați aveți posibilitatea să ieșiți din această captivitate, creată exact de cea care a fost la rândul ei prizoniera unui condamnat Liviu Dragnea”, a declarat Raluca Turcan.

„Între timp, clanurile interlope fac ravagii pe străzile din România, iar mii de recidiviști eliberați de Viorica Dăncilă, Florin Iordache, Liviu Dragnea Carmen Dan, seamănă teroare. Dumneavoastră ați reușit să fiți o echipă de uzurpatori. În momentul ieșirii ALDE de la guvernare aveați obligația să veniți pentru un vot de încredere. Acum, de facto, doamna Dăncilă nu mai este premier, ci o persoană particulară care ocupa abuziv locul de la Palatul Victoria. Această moțiune este șansa de a reveni la o normalitate de tip european”, a mai spus Raluca Turcan.

Titus Corlățean: „Este cea mai slabă moțiune pe care am citit-o”

„Moțiunea de cenzură am citit-o cu atenție și chiar cu interes. După atâția ani, cred că e cea mai slabă moțiune pe care am citit-o în această perioadă. Și ca să parafrazez un lider din Opoziție care este și candidat, moțiunea aceasta aduce a cântec de jale de pe la 1800”, a declarat senatorul PSD, Titus Corlățean.

Parlamentarul PSD a precizat că Opoziția nu are alternativă de echipă la guvernare.

„Am fost interesat să descopăr care e alternativa la actuala guvernare oferită de opoziție și de cineva, care din aroganță, nu doarme de grija PSD. Zero ofertă de guvernare, zero chimie între partenerii de opoziție. Zero și știe Julien Dacian Cioloș de ce. Vreo 400.000 de bugetari aruncați în stadă dacă PNL intră la guvernare, tăieri de pensii și salarii, impozitarea afacerilor IT-iștilor. Nu întâmplător ați refuzat dumneavoastră UDMR-iști, PNL-iști, USR-iști pactul pentru bunăstare”, a completat Titus Corlățean.

Senatorul PSD Titus Corlățean a atacat în termeni duri liderii Opoziției, denumindu-i, printre altele, „securiști” și „oamenii binomului” și anunțând că „voci neomarxiste din USR anunță că se impune stabilirea obligația avortului pentru femei fără venit”.

„Ce normalitate este cea în care voci importante neomarxiste din USR anunță că se impune stabilirea obligația avortului pentru femei care nu au venit mediu pe economie sau că neomarxiștii vor prolifera, după preluarea guvernării, căsătoriile și parteneriatele gay în România? Asta este România lucrului bine făcut! „, a declarat Titus Corlățean.

„Chiar ne putem imagina o fotografie de familie care să reunească, într-o armonie desăvârșită, pe de o parte neomarxiștii, #rezist, USR, fii sau fiice sau nepoți de generali securiști desconspirați de CNSAS. Mai spun o dată, ca să înțelegeți, securiști deconspirați de CNSAS, așa cum este cazul liderului de la USR București, capitala României, sau consiliați de rezerviști cu mari stele pe umăr, profitori anteriori ai unor afaceri grase cu instituțiile statului, alături de Petrov și echipa, pentru că, nu-i așa, marile spirile se întâlnesc, cu un ax central fixat de urmașii lui Brătianu, adoratori ai noilor securiști și apărători ai abuzurilor comise de cei care au renunțat la statutul onorabil de ofițer de informații pentru a deveni securiști, împreună cu vajnicii, curajoșii luptători ai doamnei Kovesi”, a completat Corlățean.

El i-a atacat și pe cei din UDMR. ”Din fotografie nu vor să lipsească nici colegii din UDMR care-și încarcă de fiecare dată bateriile, politice binențeles, când cu unii, când cu alții. Curat consecvenți”, a completat Corlățean

„Nu veți deveni niciodată o alternativă, voi, toți cei care ați apărat binomul securist SRI-DNA-Kovesi, care ați legitimat abuzurile în justiție”, a conchis senatorul PSD.

Premierul Viorica Dăncilă a răspuns criticilor Opoziției.

„Mă uit în sală și văd aceeași oameni amatori și iresponsabili. Nu v-ați schimbat prea mult în ultimele luni de când ne-am aflat în același context din care eu personal am crezut că ați învățat ceva. Că nu puteți veni să dați jos guvernul cu temele nefăcute, că nu puteți sfida românii, că e nevoie să veniti și echipă guvernamentală și programa de guvernare. Ne e clar cu vreți să o demolați, ne-am lămurit. Cum aveți de gând să reconstruiți, stimați inițiatori ai moțiunii. Din păcate, nu ați înțeles nimic, a declarat Viorica Dăncilă.

Premierul a subliniat și cine sunt artizanii „acestei stări de instabilitate”

„Ați avut sprijinul și implicarea toală a președintelui României în această campanie agresivă de destabilizare a Guvernlui. Ați avut un demers virulent din partea candidatului Iohannis. O luptă oarbă pornită de la cel mai irespnsabil președinte pe care România l-a cunoscut vreodată. A pornit o campanie toxică împotriva Guvernului”

Premierul l-a taxat și pe Călin Popescu Tăriceanu.

„Îl avem pe domnul Tăriceanu care a pus umărul la acest demers sortit eșecului. Cu toată experiența domnului Tăriceanu, a căzut în mod rușinos în capcana domnului Ponta și și-a asigurat un apus al carierei politice lamentabil. Asta este ceea ce se întâmplă celor care se aliază cu Ponta, premierul demisionar pe Facebook, maestrul minciunilor și expertul în jocuri de culise cu finalitate zero. Iată că nici cu președinte candidat și cu cel fugit de la guvernare în brațele lui Ponta nu ați reușit și nu veți reuși să faceți nimic bun”, a declarat Viorica Dăncilă.

Premierul a acuzat liderii Opoziției că nu au în vedere interesele oamenilor.

„Iată totuși că, nici măcar așa, cu președintele-candidat de partea voastră și cu partenerul de alianță fugit în mod rușinos de la guvernare în brațele lui Ponta, nu ați reușit și nu veți reuși să faceți nimic bun. Pentru simplul motiv că nu aveți niciun plan pentru România. Voi nu vă luptați pentru un proiect, pentru o viziune sau pentru bunăstare. Voi nu vă luptați să faceți bine oamenilor, să aduceți vreo formă de progres în viața de zi cu zi a fiecăruia. Voi luptați împotriva Partidului Social Democrat, luptați unii cu alții, luptați cu interesul țării și al românilor!”, a completat liderul de la Palatul Victoria.

Viorica Dăncilă a transmis opoziției că s-ar lega de orice ca să invalideze guvernarea, precizând că a luat exemplu de la Klaus Iohannis, „președintele-candidat” sau „președintele anti-Constituție” care s-a folosit de tragedia din Ialomița ca să atace PSD.

„Diferențele dintre guvernul PSD și guvernările voastre sunt multe. V-ați lega de orice ca să invalidați această guvernare, dar nu vă iese. Avem un exemplu recent, chiar din partea domnului Iohannis, președintele-candidat sau președintele anti-Constituție, care s-a folosit de tragedia de la Ialomița ca să atace PSD. Într-un acces imoral, absurd și lipsit de orice formă de empatie sau respect pentru durerea unor oameni, candidatul PNL a găsit de cuviință să lanseze atacuri aberante la adresa Guvernului”, a declarat Viorica Dăncilă.

Liderul PSD a adăugat că este trist când un candidat la prezidențiale „se urcă cu picioarele pe nenorocirile oamenilor”, pentru a își crește scorul electoral.

„E trist pentru noi toți și pentru această țară să avem încă un candidat care se urcă cu picioarele pe nenorocirile oamenilor pentru a câștiga puncte electorale. Mai avem unul. îl știți foarte bine și, din păcate pentru români, retorica voastră începe să semene din ce în ce mai tare”, a completat Dăncilă.

Premierul a mai spus că opoziția calcă în picioare legile, decența și principiile.

„Astea sunt diferențele dintre noi, stimați reprezentanți ai opoziției. Voi călcați în picioare legi, principii, decență. Călcați în picioare interesul României și al românilor. Noi guvernăm pentru țară. Și nu, nu am făcut-o perfect, dar am făcut-o întotdeauna mai bine decât voi”, a conchis șeful Executivului.

Premierul Viorica Dăncilă a spus că Opoziția s-a făcut de râs și la moțiunea precedentă, acuzând că aceasta ar fi „un dezastru” dacă ar prelua Executivul.

„Și vă mai spun un lucru, stimați colegi: să nu subestimați Partidul Social Democrat! Să nu credeți că ne vom opri vreodată, de la putere sau din opoziție, să luptăm contra voastră, a celor ce vreți să dezbinați România și s-o vedeți din nou în sărăcie. Și, pentru că eu personal nu cred că vreți în mod real să guvernați această țară, vă îndemn să vă imaginați scenariul alegerilor de anul viitor cu PSD în opoziție și cu voi, alianța amatorilor, la guvernare. Ați mai fost zdrobiți, știți cum e.
Așa că, stimați colegi, lăsați guvernul să își facă treaba și să continue măsurile și reformele începute. Rămâneți în opoziție, unde, din fericire, toate amenințările și ideile voastre rămân la stadiul de vorbe. La guvernare, stimați colegi, ați fi un adevărat dezastru și un pericol pentru această țară!”, a mai spus premierul.