ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Autoritățile și jurnaliștii români se întrec oră de oră să deplîngă soarta Ucrainei după ce Putin a recunoscut cele două provincii separatiste, Donețk și Luhansk. Foarte frumos și Political Correctness.

Dar, toată lumea știe că România are în Ucraina regiuni întregi care i-au fost luate pe vremea URSS și care au fost lăsate Ucrainei prin semnarea unui tratat de vecinătate în timpul regimului Constantinescu, miza declarată fiind primirea în NATO. Le-am cedat și n-am intrat decît șapte ani mai tîrziu.

Am tăcut toți, deși știam că prețul era unul dureros pentru țara noastră. Așa cum am tăcut și în 2004, la vînzarea Petrom către austriecii de la OMW, căci ni s-a spus pe canale neoficiale că acesta era prețul intrării în UE.

În timp ce presa și autoritățile par să fie mult mai îngrijorate de soarta ucrainenilor decît de cea a românilor din Ucraina, iată că ni se aduce aminte de către colegii de la „ActiveNews” de o declarație a actorului-președinte al Ucrainei, Volodimir Zelenski, făcută în 22 ianuarie 2020, cu ocazia Zilei Unității și Libertății Ucrainei.
 

Declarația este și astăzi pe pagina oficială a Președintelui Ucrainei, fiind însoțită de înregistrarea video a acesteia, unde, de la min. 1:02 găsiți pasajul de mai jos, referitor la așa-zisa ocupare a Bucovinei de Nord de către români (https://www.youtube.com/watch?v=d1yarRFnE7Y&t=123s). Așadar, oricine poate să verifice autenticitatea acestei declarații care ar trebui să ducă obligatoriu la explicații din partea lui Zelenski:

„Curînd, UPR a părăsit Kievul sub presiunea bolșevicilor, cea mai mare parte a teritoriului Galiției a fost ocupată de trupe poloneze. Bucovina de Nord a fost ocupată de români (s.n.), iar Cehoslovacia a luat Transcarpatia”.

Iată textul în engleză care însoțește declarația video: „Soon UPR left Kyiv under pressure of the Bolsheviks, most of the territory of Galicia was taken by Polish troops. Northern Bukovyna was taken by Romanians, and Czechoslovakia took Zakarpattia”.

Culmea este că a doua zi, pe 23 ianuarie 2020, site-ul „Europa liberă” publică această declarație chiar sub acest titlul:
 

Articolul din „Europa liberă” este însoțit și de o scurtă istorie a subiectului, pe care o reproducem mai jos spre știința politicienilor și jurnaliștilor români:

„Teritoriul Bucovinei a făcut parte din Principatul Moldovei, până când, în urma tratatului de la Kuciuk-Kainargi, care a încheiat războiul ruso-turc (1768-1774), a fost cedat Imperiului Habsburgic. În 1774, 10.442 de kilometri pătrați din partea de nord-vest a Moldovei sunt anexați de Imperiul Habsburgic. După destrămarea imperiului Austro-Ungar, Bucovina s-a unit cu România, în 1918, act recunoscut internațional prin Tratatul de pace cu Austria, încheiat la Saint-Germain-en-Laye, pe 10 septembrie 1919, între aliații din Primul Război Mondial și nou creata Republică a Austriei. În 1940, Nordul Bucovinei, Basarabia și Ținutul Herța, au fost încorporate în Uniunea Sovietică, prin Pactul Ribbetrop-Molotov, semnat pe 23 august 1939. Destrămarea URSS a avut loc pe 26 decembrie 1991.

Actul Zlukî (Sluca) nu a putut să intre efectiv în vigoare. Republica Populară Ucraineană, parțial recunoscută internațional, a fost invadată de armata bolșevică, Kievul fiind ocupat la scurt timp după semnarea actului, și încorporată viitoarei Uniuni Sovietice”.

Au trecut de atunci doi ani și nici o autoritate din România n-a catadicsit să ceară explicații din partea Ucrainei pentru această declarație iresponsabilă, care viza un teritoriu românesc care nu a aparținut legal niciodată Ucrainei!

Uităm iarăși încă un lucru semnificativ, pe care ministrul de Externe Bogdan Aurescu îl știe foarte bine pentru că el a reprezentat România în acel proces internațional, referitor la mutarea balizelor de semnalizare ale canalului Bâstroe la doar cîțiva metri de malul românesc. Pe scurt, era vorba despre cazul Insula Șerpilor.

Mircea Geoană, actualul secretar general adjunct al NATO, era atunci ministrul de Externe al României. Iată ce declara atunci: „Avem obligația să informăm partea ucraineană, a avut loc o consultare între poliția de frontieră dintre cele două țări, am făcut o notă verbală, informăm și NATO și UE. În continuare dacă fac acest lucru, le vom lua balizele, dar numai după respectarea pașilor juridici obligatorii. După epuizarea etapelor obligatorii juridice de consultare a Ucrainei și Europei, ne vom apăra interesul național. Ceasul ticăie”! Declarația a apărut pe site-ul BBC, autorul articolului completînd: „Mircea Geoană a mai declarat că nu dorește ca în opinia publică românească Ucraina să se substituie fostei Uniuni Sovietice”!

Nu știu cît de bine este să ne pronunțăm necondiționat în acest conflict dintre Ucraina și Federația Rusă. Poate că niște nuanțări ar fi necesare, avînd în vedere comunitatea românilor din Ucraina și apartenența Bucovinei. Nu ne dă nimeni dreptul să amanetăm iarăși viitorul generațiilor ce vor urma după noi în numele intereselor politicienilor români de azi, mulți fiind necunoscători de istorie și, mai grav, interesați doar de propriile lor buzunare. N-avem voie să le luăm dreptul de a revendica în viitor un adevăr istoric!

Măcar formal, ar trebui să punem în discuție problema Bucovinei de Nord. Să nu se creadă că am uitat sau am abandonat subiectul pe vecie. Altfel, ne vor întreba nepoții: unde a învățat Mihai Eminescu, în Ucraina sau în Moldova?

Autor: Ion Spânu

Sursa: Cotidianul.ro