ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Mii de oameni au ieșit pe străzile iraniene într-un val de proteste declanșat inițial de moartea în arest a lui Mahsa Amini, o femeie kurdă în vârstă de 22 de ani care a fost arestată de poliția pentru moralitate pentru că ar fi purtat prea lejer hijabul obligatoriu pe cap, relatează The Guardian.

Organizația Iran Human Rights, cu sediul la Oslo, a declarat că au fost confirmate 83 de persoane ucise, pe fondul protestelor. Doar vineri au fost ucise 15 persoane în orașul Zahedan.

Un iranian a declarat pentru The Guardian:
 
"Acest lucru nu se calmează. Se răspândește. Curajul tinerilor de pe străzi în fața forțelor de securitate este extraordinar. Ei se comportă ca niște partizani. La început și-au dat jos eșarfele, dar acum folosesc pietre și cocktailuri molotov. Nu există o singură conducere, dar tacticile lor devin din ce în ce mai sofisticate".

Există temeri că că regimul iranian ar putea încerca în cele din urmă o represiune sângeroasă de genul celei care a dus până la 1.500 de morți după protestele din 2019.

VIDEO: