ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Guvernul italian a anunțat vineri că restricționează utilizarea serului experimental Covid produs de AstraZeneca, după ce o adolescentă căreia i s-a administrat injecția a făcut cheaguri de sânge și a murit. Restricția vizează persoanele cu vârsta sub 60 de ani, produsul putând fi administrat în continuare bătrânilor, potrivit Yahoo News. Decizia vine după ce o tânără de 18 ani din Italia a dezvoltat cheaguri de sânge după injectarea cu serul experimental Covid de la AstraZeneca și a murit în urmă cu două zile, la circa două săptămâni după vaccinare. O echipă de polițiști militari specializați în siguranță alimentară anchetează cauzele decesului.

Camilla Canepa, o fată de 18 ani din Sestri Levante, fusese vaccinată cu serul Covid produs de AstraZeneca pe 25 mai 2021, cu ocazia zilei deschise pentru persoanele de peste 18 ani - un fel de maraton italian al vaccinării. Ea a dezvoltat o tromboză a sinusului cavernos și a fost spitalizată duminică, 6 iunie, la San Martino din Genova, unde a fost operată pentru îndepărtarea chegului de sânge și reducerea presiunii intracraniene. Eforturile medicilor au fost zadarnice, astfel încât tânăra a murit joi.   

„Din nefericire, în urmă cu câteva ore, localitatea Sestri Levante a fost lovită de un doliu pe care nu ne-am dorit să îl trăim niciodată. Administrația municipală și întregul oraș se adună în jurul familiei fetei care a decedat astăzi. În aceste momente dureroase, îmi exprim toată afecțiunea și apropierea mea față de familia Camillei. Am decis să anulăm toate evenimentele din cadrul Festivalului Andersen programate pentru astăzi. Odihnește-te în pace, Camilla!”, a transmis joi primarul din Sestri, Valentina Ghio, potrivit Italy24news.com.

Tânăra a fost spitalizată la San Martino sâmbătă, 5 iunie, cu tromboză, după ce fusese injectată cu serul Covid de la AstraZeneca pe 25 mai. Se are în vedere ipoteza că ar fi putut fi operată cu două zile mai devreme. Este ceea ce vor să verifice procurorul Stefano Puppo și adjunctul Francesco Pinto, care au deschis un dosar fără ipoteza unei infracțiuni în chestiune: infracțiunea ipotetică ar fi cea de vătămare din culpă, urmăribilă, dar numai în urma unei plângeri. Magistrații au cerut conducerii sanitare toată documentația referitoare la procesul de vaccinare, dar și la ceea ce s-a întâmplat cu tânăra, de la prima sa prezentare la urgențe, până la externare și la cea de-a doua spitalizare.

Tânăra a făcut „vaccinul” pe 25 mai, în timpul unei Zile a Porților Deschise. Pe 3 iunie, ea a mers pentru prima dată la urgențe cu dureri de cap și fotofobie. De fiecare dată la Spitalul San Martino din Genova. A fost supusă unei tomografii cerebrale și unui examen neurologic, ambele negative, și a fost externată cu recomandarea de a repeta analizele de sânge după 15 zile. Pe 5 iunie a revenit la urgențe cu deficiențe motorii. Supusă unei tomografii computerizate cerebrale „cu rezultat hemoragic”, a fost transferată la secția de neurochirurgie a spitalului, unde a fost supusă la două operații. Din păcate, ea a decedat pe 10 iunie.

 
Noi rezultate privind posibila cauză a decesului
 
Camilla Canepa suferea de o boală autoimună a sângelui și făcea terapie hormonală, titrează Time.news, care citează Corriere.it. Sursa citată arată că tinerii colegi ai Camillei o descriau ca o persoană drăguță și energică și care a fost fericită că făcuse vaccinul Covid. Se pregătea pentru bacalaureat, dar se gândea deja la libertate - vacanța de după examene. Condiționată, mai nou, de certificatul Covid UE - cunoscut și sub numele de „pașaport de vaccinare”.

Ancheta Parchetului din Genova privind moartea Camillei Canepa, în vârstă de 18 ani, la câteva zile după ce a fost vaccinată cu Astra Zeneca în timpul unei zile deschise, dobândește date considerate foarte relevante. S-a dovedit că tânăra suferea de o trombocitopenie autoimună, practic un deficit de trombocite. Lipsa trombocitelor este un indice de alarmă chiar dacă apare post vaccin, de fapt în protocolul Ministerului Sănătății controlul trombocitelor este indicat ca primă evaluare în caz de trombocitopenie indusă de vaccin. Tânăra făcea și terapie hormonală.

Dosarul medical

Întrebarea pe care și-o pun acum anchetatorii este dacă patologia Camillei a fost raportată în formularul care trebuie predat personalului de vaccinare: un pas foarte delicat, deoarece o boală a trombocitelor ar fi trebuit să contraindice utilizarea serului AstraZeneca. Carabinierii NAS au obținut și fișele medicale ale Camillei referitoare la cele două secții de urgență la care s-a prezentat: prima pe 3 iunie la Spitalul din Lavagna, a doua, pe 5 iunie, la Spitalul San Martino din Genova, urmată de o internare imediată. Mai ales în cazul primei prezentări la urgențe este important de știut dacă fata declarase boala de sânge și dacă au fost făcute analize pentru a constata lipsa trombocitelor, examen indispensabil având în vedere simptomele sale (cefalee și fotofobie). Camilla a fost externată imediat de la secția de urgențe a Spitalului din Lavagna, cu recomandarea de a repeta analiza sângelui după cincisprezece zile, ceea ce sugerează că analiza de sânge a fost efectuată și că, în acest caz, piastropenia ar fi trebuit să apară (din analiză) ca un semnal de alarmă. Există multe întrebări deschise. Conducerea sanitară a unității medicale din Lavagna, împreună cu ASL Chiavari, desfășoară, de asemenea, o anchetă internă.

Camilla nu este singura care a murit după vaccinul „salvator”
 
La Procuratură există patru dosare deschise pentru persoane care au murit după vaccinare. Primul caz este cel al profesoarei Francesca Tuscano, în vârstă de 32 de ani, care a fost vaccinată cu AstraZeneca. Ultimul deces suspect este din 15 mai, al unei femei în vârstă de 83 de ani, căreia i s-a administrat serul Pfizer. De cele patru cazuri se ocupă medicul legist Luca Tajana împreună cu hematologul Franco Piovella.

Între timp, alaltăieri, la San Martino a fost spitalizată o femeie de 34 de ani din Savona care, în timp ce se afla la muncă în Tigullio, a simțit o durere puternică de cap și s-a dus de una singură la secția de urgențe a policlinicii. Primele analize efectuate au relevat un nivel scăzut de trombocite în sânge. Femeia a declarat că a fost injectată la Alassio pe 27 mai cu prima doză a serului AstraZeneca. Potrivit rapoartelor specialiștilor de la San Martino, această pacientă a fost și ea operată și se află la secția de terapie intensivă.