ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Materii străine au fost descoperite în cinci fiole nefolosite ale vaccinului COVID-19 de la Pfizer în apropiere de Tokyo, Japonia, și într-o fiolă în Prefectura Osaka, au anunțat marți autoritățile nipone, potrivit The Epoch Times.

Fiolele conținând materie albă plutitoare aparțin toate aceluiași lot de vaccin Pfizer, au precizat orașele Sagamihara, Kamakura și Sakai, potrivit agenției Kyodo News. Acestea au solicitat ca Pfizer să verifice substanțele din fiole.

Autoritățile au declarat pentru Kyodo News că săptămâna aceasta au fost descoperiți contaminanți în mai multe locuri din Sagamihara, un loc din Kamakura și un loc din Sakai. Numărul lotului Pfizer a fost identificat de oficialități ca fiind FF5357.

Acestea au declarat că dozele Pfizer care conțineau corpuri străine nu au fost folosite.

Reprezentanții Pfizer din Japonia au declarat miercuri, în cadrul unei conferințe de presă, că este vorba probabil de ingrediente care nu s-au dizolvat complet, a relatat Mainichi Daily News. Producătorul susține că acestea nu ar fi afectat calitatea sau siguranța vaccinului Covid.

În urmă cu câteva săptămâni, Ministerul japonez al Sănătății a suspendat 1,63 milioane de doze de vaccin Covid de la ModeRNA din cauza contaminării. Săptămâni mai târziu, la începutul lunii septembrie, reprezentanții guvernamentali au confirmat că trei persoane au murit după ce au primit o injecție din loturile suspendate între timp ale vaccinului Moderna, care utilizează o tehnologie ARNm similară cu cea a Pfizer.

Citiți și: Japonezi decedați după ce au fost injectați cu vaccinul MODERNA depistat de Tokio cu un conținut de compuși metalici magnetizanți. Numai în România nu moare nimeni de vaccin, potrivit lui Gheorghiță de la MApN și Pistol de la INSP

O investigație a dezvăluit ulterior că dozele ModeRNA fuseseră contaminate cu particule de oțel inoxidabil. Cele două firme au declarat că acestea au provenit dintr-o fabrică din Spania.

„Oțelul inoxidabil este utilizat în mod sistematic în valvele cardiace, în protezele articulare și în suturile și capsele metalice. Ca atare, nu ne așteptăm ca injectarea particulelor identificate în aceste loturi în Japonia să ducă la un risc medical crescut”, au precizat companiile în declarația lor.

„Prezența rară a particulelor de oțel inoxidabil în vaccinul Moderna COVID-19 nu reprezintă un risc excesiv pentru siguranța pacienților și nu afectează în mod negativ profilul beneficiu/risc al produsului”, a declarat Takeda Pharmaceutical într-o declarație comună cu ModeRNA la sfârșitul lunii august. Takeda, un partener Moderna, distribuie vaccinul în Japonia.

Între timp, ModeRNA și Takeda au anunțat că vor retrage mai multe loturi de vaccin din cauza contaminanților. Deocamdată nu se știe dacă Pfizer va proceda la fel.

Aproximativ 500.000 de persoane au făcut vaccinuri din cele trei loturi ModeRNA suspendate, a declarat vineri reporterilor Taro Kono, ministrul japonez responsabil de campania de vaccinare. ModeRNA a declarat că nu poate confirma câte doze au fost distribuite din loturile respective.