ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Continuă intimidarea participanților la protestul de marți de la Parlament, jandarmii găsind orice pricină pentru a le face o vizită la domiciliu, la căderea nopții și în prag de mare sărbptoare creștină, pentru a le înmâna chipurile personal vechi procese-verbale și amenzi, de mii de lei, pentru simpla exercitare a unui drept constituțional. Operațiunea a fost de „blitzkrieg jandarmeresc”: în același timp cu jurnalistul ActiveNews Vlad Pârău și ziaristul-activist Aurelian Popa, la orele serii, ieri, joi, 23 decembrie 2021, s-au trezit cu potera la poartă și Mihai Târnoveanu de la Calea Neamului și Luis Bratu de la Legitimă Apărare. Și probabil și alți participanți la protestele pentru libertate. În cazul lui Luis Bratu, jandarmii s-au gândit, ca pe vremea lui Ceaușescu, să-i întrebe și vecinii dacă îl cunosc arătându-le o fotografie a lui ca și cum ar fi un infractor. Dar Luis Bratu, care mai primise deja o amendă de 5000 de lei pentru manifestația culturală de Ziua Națională din Piața Universității ne-a comunicat, la fel ca Mihai Tîrnoveanu, că e obișnuit cu astfel de practici ceaușiste. Cei doi, ca și ziariștii „călcați” de „colindătorii” mascați și cu girofar, nu se se lasă intimidați. Mai gravă este tăcerea colegilor din presă și societatea civilă pe această temă. Dar și aici ne putem raporta la perioada Ceaușescu. De altfel aceasta este și părerea lui Mihai Tîrnoveanu, pe care o redăm mai jos:

„Ieri, la două zile după protestul din 21 Decembrie, soția mea s-a trezit la poartă cu un echipaj de jandarmi care mi-a lăsat o amendă de 1500 lei, dată în urmă cu aproape 2 luni, anume tocmai pe 30 octombrie, pentru instigarea oamenilor la ocuparea carosabilului din Piața Universității. Nu este pentru prima oară când se întâmplă asta, deci avem "experienta", nu ne lăsăm intimidați de astfel de metode de înmânare a amenzilor, prea grele probabil pentru a fi trimise prin poștă. Atmosfera generală în România seamănă izbitor cu decembrie 89. Protestatari și ziaristi hăituiti de organele de ordine, într-o societate în care ordinea înseamnă botniță pe gură și dezordinea, libertate. 

Da, am instigat la libertate, la reocuparea României de români, da, am instigat la demnitate.

Toate acestea costă și le vom plăti cu vârf și îndesat fără îndoială, dar lanțul acceptat de bună voie ne-ar costa cu mult mai mult, ne-ar costa însăși condiția noastră de oameni și de români. 

Mergem cu Dumnezeu înainte, împreună frați și surori!”, a anunțat vineri Mihai Târnoveanu, liderul Asociației Calea Neamului, pe Facebook.