ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Sigur și Eficient: Johnson & Johnson's trebuie să plătească 18,8 milioane de dolari unui bărbat din California care s-a îmbolnăvit de cancer în urma expunerii la pudra pentru bebeluși, a decis marți un juriu, titrează Epoch Times.

Juriul s-a pronunțat în favoarea lui Emory Hernandez Valadez, care a intentat anul trecut un proces la tribunalul statului California, în Oakland, împotriva J&J, solicitând despăgubiri.
 
Valadez, în vârstă de 24 de ani, a declarat că a dezvoltat mezoteliom, un cancer mortal, în țesutul din jurul inimii sale, ca urmare a expunerii intense la talcul companiei încă din copilărie. Procesul de șase săptămâni a fost primul proces privind talcul cu care J&J, cu sediul în New Brunswick, New Jersey, s-a confruntat în aproape doi ani.

Juriul a considerat că Valadez avea dreptul la despăgubiri pentru a compensa facturile medicale și durerea și suferința, dar a refuzat să acorde daune punitive împotriva companiei. Domnul Valadez nu va putea să încaseze sentința în viitorul apropiat, datorită unui ordin al tribunalului de faliment care a înghețat majoritatea litigiilor legate de talcul J&J.

Vicepreședintele pentru litigii al Johnson&Johnson, Erik Haas, a declarat într-o declarație că societatea va face apel la verdict, numindu-l "ireconciliabil cu deceniile de evaluări științifice independente care confirmă că pudra pentru copii Johnson's Baby Powder este sigură, nu conține azbest și nu provoacă cancer".

În pledoariile finale adresate juriului pe 10 iulie, avocații J&J au declarat că nu există dovezi care să lege tipul de mezoteliom al domnului Valadez de azbest sau care să dovedească faptul că domnul Valadez a fost vreodată expus la talc contaminat. În timpul pledoariilor finale, avocații domnului Valadez au acuzat J&J de o mușamalizare "josnică" a contaminării cu azbest, care a durat zeci de ani.

Valadez a depus mărturie în iunie, spunând juraților că ar fi evitat talcul J&J dacă ar fi fost avertizat că acesta conține azbest, așa cum susține procesul său. Jurații au audiat-o pe mama domnului Valadez, Anna Camacho, care a declarat că a folosit cantități mari de pudră pentru copii de la J&J pe fiul său când era bebeluș și în copilărie. Ea a plâns în timp ce descria boala dlui Valadez.

Zeci de mii de reclamanți au dat în judecată, susținând că pudra pentru bebeluși și alte produse din talc de la J&J conțineau uneori azbest și au provocat cancer ovarian și mezoteliom. J&J a declarat că produsele sale de talc sunt sigure și nu conțin azbest, care a fost asociat cu mezoteliomul.

În aprilie, LTL Management, filiala J&J, a depus o cerere de faliment la Trenton, New Jersey, propunând să plătească 8,9 miliarde de dolari pentru a soluționa peste 38.000 de procese și pentru a preveni apariția de noi cazuri. Aceasta a fost a doua încercare a companiei de a soluționa cererile de despăgubire pentru talc în faliment, după ce o curte de apel federală a respins o ofertă anterioară.

Cele mai multe litigii au fost oprite în timpul procedurilor de faliment, dar judecătorul șef al tribunalului de faliment din SUA, Michael Kaplan, care supraveghează capitolul 11 al LTL, a permis desfășurarea procesului dlui Valadez, deoarece se așteaptă ca acesta să trăiască doar o perioadă scurtă de timp.

Forma de mezoteliom a victimei este extrem de rară, ceea ce face ca cazul său să fie diferit de marea majoritate a cazurilor pendinte împotriva J&J.

Reclamanții din cauza azbestului încearcă să obțină respingerea ultimei cereri de faliment a LTL. Aceștia au susținut că cererea a fost depusă cu rea credință pentru a proteja compania de litigii.

J&J și LTL au susținut că falimentul asigură plata despăgubirilor către reclamanți în mod mai corect, mai eficient și mai echitabil decât instanțele de judecată, pe care le-au comparat cu o "loterie" în care unii reclamanți primesc despăgubiri mari, iar alții nu primesc nimic.

J&J a declarat în documentele depuse la tribunalul de faliment că costurile legate de verdictele, înțelegerile și cheltuielile de judecată legate de talc au ajuns la aproximativ 4,5 miliarde de dolari.