ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Președinta Uniunii Naționale a Judecătorilor din România (UNJR), Dana Gîrbovan, atrage atenția, în contextul scandalului din interiorul DNA, că orice abuz, orice reclamație privind un abuz, neverificată în mod real, are în timp efectul unui bumerang. Judecătoarea reamintește că semnale despre derapaje în lupta împotriva corupției au existat de mult timp, iar UNJR si AMR au vorbit despre ele de peste 2 ani.

”În urmă cu exact doi ani am dat un interviu pentru Timpolis, în care am spus: "În Justiție nu funcționează principiul „scopul scuză mijloacele”. Actul de justiție, inclusiv în lupta anticorupție, trebuie să se facă strict cu respectarea prevederilor și a procedurilor legale, care includ respectarea drepturilor procesuale ale celor învinuiți.

Pe de altă parte, orice abuz, ba mai mult, orice reclamație privind un abuz, neverificată în mod real, are în timp efectul unui bumerang. Nu dezbaterile despre eventualele abuzuri slăbesc forța luptei împotriva corupției, ci bagatelizarea sau ignorarea lor.

Într-un stat de drept, pentru buna funcționare a instituțiilor, este esențial să se discute cu deschidere despre eventualele probleme care există. În cazul luptei anticorupție ori al implicării serviciilor secrete în actul de justiție nu existența acestor dezbateri, ci lipsa lor ar trebui să ne îngrijoreze.

Priviți unde suntem acum, la 2 ani după ce UNJR a atras atenția asupra acestor lucruri: nici azi nu știm cum, când și în ce a constat transformarea justiției în "câmp tactic" pentru SRI și nici cum au operat acele "echipe mixte" procurori - agenți SRI în baza unui Protocol care continuă să fie secret.

Mai mult, inclusiv procurori DNA au ajuns să sesizeze CSM, semnalând probleme extrem de grave din interiorul instituției.

Semnale despre derapaje în lupta împotriva corupției au existat de mult timp, iar UNJR si AMR au vorbit despre ele de peste 2 ani.

Justiția este un serviciu public și e important ca presa și societatea civilă să semnaleze derapajele, pentru ca orice deviere de la lege să fie identificată și corectată cât mai curând.

Dincolo de enunțarea unor principii, e important să nu se uite că în justiție nu e vorba doar despre legi, ci despre aplicarea lor la oameni. Din acest motiv orice încălcare a drepturilor procesuale poate produce vătămari ireparabile asupra vieții oamenilor.

Am spus în urmă cu doi ani și repet acum că nu se poate vorbi despre justiție și, implicit, despre lupta împotriva corupției, ignorând ori încălcând drepturile omului, deoarece se va sfârși prin aruncarea în derizoriu și discreditarea justiției și anticorupției”, susține judecătorul Dana Gîrbovan pe pagina sa de Facebook.