ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Judecatoria Baia Mare a dispus eliberarea de indata a unui barbat care fusese plasat in carantina institutionalizata din cauza infectării cu noul coronavirus, informează Lumea Justiției, citând Baia Mare 24. Maramureșeanul s-ar fi întors din străinătate și, la intrarea în țară, medicii prezenți la Punctul de Trecere al Frontierei au dispus izolarea acestuia la domiciliu. Verificat de Poliție a doua zi, acesta nu a fost găsit acasă. La întoarcere, polițiștii i-au întocmit proces verbal și a fost dispusă carantinarea lui instituționalizată, la Baia Mare. Omul nu s-a împăcat cu gândul internării forțate într-un centru Covid și a acționat în instanță toate instituțiile implicate în gestionarea situației epidemiologice din județ și din țară.

Sentinta a fost pronuntata joi, 18 iunie 2020, de judecatorul Cosmin Cristian Pop de la Judecatoria Baia Mare, in dosarul 5354/182/2020, in care Ioan Longa a actionat in judecata Directia de Sanatate Publica a Judetului Maramures si Centrul Judetean de Coordonare si conducere a Interventiei Maramures din MAI, Departamentul pentru Situatii de Urgenta, Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta, Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta „Gh. Pop de Basesti” al judetului Maramures.

Astfel, prin ordonanta presedintiala, Judecatoria Baia Mare a decis: „Incetarea de indata a masurii carantinarii institutionalizate instituite impotriva reclamantului incepand cu data de 13.06.2020 si, in consecinta, punerea acestuia in stare de libertate”.

Soluția dată de instanță este executorie, cu drept de apel în termen de 5 zile de la pronunțare:

„Respinge excepția lipsei calității procesuale pasive a pârâtului Centrul Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției Maramureș, M.A.I., Departamentul pentru Situații de Urgență, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Gh. Pop de Băsești” al jud. Maramureș, în calitate de coordonatori ai Centrului Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției Maramureș, invocată de acesta.

Respinge excepția inadmisibilității cererii de emitere a ordonanței președințiale, invocată de pârâtul Centrul Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției Maramureș, M.A.I., Departamentul pentru Situații de Urgență, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Gh. Pop de Băsești” al jud. Maramureș, în calitate de coordonatori ai Centrului Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției Maramureș și de către pârâta Direcția de Sănătate Publică a Județului Maramureș prin întâmpinare.

ADMITE cererea de emitere a ordonanței președințiale formulată de reclamantul L. I., în contradictoriu cu pârâții DIRECȚIA DE SĂNĂTATE PUBLICĂ A JUDEȚULUI MARAMUREȘ și CENTRUL JUDEȚEAN DE COORDONARE ȘI CONDUCERE A INTERVENȚIEI MARAMUREȘ, M.A.I., DEPARTAMENTUL PENTRU SITUAȚII DE URGENȚĂ, INSPECTORATUL GENERAL PENTRU SITUAȚII DE URGENȚĂ, INSPECTORATUL PENTRU SITUAȚII DE URGENȚĂ „GH. POP DE BĂSEȘTI” AL JUD. MARAMUREȘ, în calitate de coordonatori ai Centrului Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției Maramureș.

Dispune încetarea de îndată a măsurii carantinării instituționalizate instituite împotriva reclamantului începând cu data de 13.06.2020 și, în consecință, punerea acestuia în stare de libertate. Fără cheltuieli de judecată. Executorie. Cu drept de apel în termen de 5 zile de la pronunțare. Cererea pentru exercitarea căii de atac se va depune la Judecătoria Baia Mare. Pronunțată prin punerea soluției la dispoziția părților prin mijlocirea grefei instanței azi, 18.06.2020”.

Contactat de jurnaliștii publicației Baia Mare 24, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) Maramureș a explicat acțiunile polițiștilor față de Ioan Longa, dar a spus că va respecta decizia instanței de judecată.

„Este o persoana din comuna Poienile de Sub Munte care se afla venise din strainatate si se afla pe lista persoanelor izolate la domiciliu. Politistii de la postul de politie Leordina au procedat la verificarea respectarii masurii de izolare la domiciliu si s-au deplasat la locatia declarata. Nu a fost gasit acolo, era doar sotia acestuia in respectiva locatie. Aceasta l-a sunat si i-a transmis ca este cautat si verificat de institutiile abilitate. Persoana a revenit la locatia declarata, iar agentii de politie au intocmit procesul verbal de constatare, iar in conformitate cu procedurile stabilite si prevederile legislatiei in vigoare aceasta a fost introdusa in carantina institutionalizata. Persoana a contestat masura carantinarii institutionalizata la DSP si CJCCI care nu au aprobat iesirea, iar ulterior persoana a apelat la instanta de judecata, care i-a dat castig de cauza in prima instanta. CJSU Maramureș va respecta decizia instanței de judecată”, a precizat instituția.
 
Prima victorie în justiție a unui cetățean suspus carantinei instituționalizate a fost mediatizată pe Facebook de avocatul Gheorghe Piperea, care consideră decizia instanței din Baia Mare drept un precedent judiciar ce va servi de model oricărei persoane deținute de instituțiile statului din pricina coronavirusului.

„Justiția română confirmă că internarea medicală forțată și carantinarea asimptomaticilor sau a persoanelor care revin din străinătate reprezintă forme de detenție. Ceea ce spunea și Avocatul Poporului, de altfel.

Judecătorul Cosmin Cristian Pop, de la Judecătoria Baia Mare, a dispus "punerea de îndată în libertate” a petentului.

Este foarte probabil că s-a utilizat instrumentul cererii de ordonanță președințială, iar petentul a trimis-o în "detenție” fiind.

E un precedent judiciar pe care îl poate utiliza oricine se află/se va afla în această situație pe motive de covid-19”, a explicat avocatul Gheorghe Piperea, vineri, pe Facebook.