ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele republicii, Klaus Iohannis, a făcut joi, 14 mai, o declarație de presă la Palatul Cotroceni, marcând astfel ultima zi din starea de urgență decretată de el în urmă cu două luni și anunțând intrarea în regimul stării de alertă, care durează 30 de zile, cu posibilitate de prelungire. Acesta a subliniat că, spre deosebire de starea de urgență, epidemia nu s-a încheiat, pericolul reprezentat de coronavirus „este departe de a fi trecut” și, prin urmare, se impun noi măsuri „de maximă siguranță”.
 
Președintele a atras atenția că nu vor urma 3 zile fără restricții înainte de intrarea în vigoare a stării de alertă, excluzând posibilitatea revenirii bruște la situația anterioară pandemiei și avertizând că „virusul nu ține cont de acte administrative”.
 
Potrivit acestuia, reluarea activității în timpul stării de alertă vine la pachet cu „riscuri noi” și „responsabilități suplimentare”, dintre care a menționat obligativitatea purtării măștii sanitare în spații publice, menținerea distanțării sociale, respectarea normelor de igienă și continuarea, în măsura posibilului, a muncii de acasă.
 
În final, el a amenințat cu reinstituirea stării de urgență în cazul creșterii numărului de infectări din cauza nerespectării normelor de protecție în faza de relaxare parțială a restricțiilor. El a mai adăugat că „nimeni nu poate spune cu precizie când vom depăși această pandemie”, însă urgentarea ieșirii din criză „depinde de fiecare dintre noi”.

„De mâine intrăm într-o nouă etapă, pentru că încetarea stării de urgență nu echivalează, din păcate, cu finalul epidemiei.

Din punct de vedere medical, avem ceva semnale pozitive, dar trebuie să conștientizăm cu toții că pericolul reprezentat de acest virus este departe de a fi trecut. Ce am făcut până acum s-a dovedit eficient și am reușit să ținem epidemia sub control. În continuare sunt însă necesare măsuri pentru revenirea la o viață mai apropiată de normalitate, dar în aceleași condiții de maximă siguranță.

Astăzi, Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență declară starea de alertă și va institui toate reglementările obligatorii prin care vor fi menținute măsurile de prevenție. Am văzut discuții în spațiul public legate de intrarea în vigoare a noii legi privind starea de alertă abia de luni, iar unii politicieni, care se dovedesc total iresponsabili, alimentează ideea de vid legislativ.

Dragi români, nu vor urma trei zile fără reguli și restricții! Reîntoarcerea bruscă la situația de dinainte de pandemie este imposibilă. Virusul nu ține cont de acte administrative, iar renunțarea prematură la toate regulile care s-au dovedit bune ar însemna o gravă eroare.

Avem un cadru legal în vigoare și în baza lui vor fi luate toate deciziile pentru ca inclusiv în următoarele trei zile să păstrăm toate regulile necesare pentru ca sănătatea și viața cetățenilor să nu fie puse în pericol.

Intrarea în starea de alertă aduce cu sine riscuri noi și responsabilități suplimentare pentru toți cei care își vor relua, într-o formă sau alta, activitatea.

Distanțarea socială, munca de acasă acolo unde este posibil, respectarea tuturor normelor de igienă, purtatul măștii de protecție sunt esențiale pentru a putea controla și în continuare epidemia.

Fără aceste măsuri și reguli, fără responsabilitatea fiecăruia dintre noi, lucrurile pot ușor degenera.

Și vreau să fiu foarte clar: Dacă situația se va înrăutăți și datele vor arăta un număr galopant de infectări, care va duce la supraaglomerarea spitalelor, atunci nu voi ezita să declar din nou stare de urgență!

Să nu compromitem, așadar, tot ce am realizat până acum cu mari sacrificii!

COVID-19 este o boală greu de combătut tocmai pentru că oamenii îi pot infecta pe ceilalți fără să dezvolte simptome și fără să fie conștienți de riscul pe care îl reprezintă pentru semenii lor.

Această particularitate a bolii, care nu ne permite să știm sigur cine e infectat și cine nu, arată cât de important este să purtăm toți măști în spațiile publice.

Păstrând distanțarea socială și purtând mască ne protejăm pe noi înșine, îi protejăm pe cei de lângă noi și le ușurăm munca medicilor, cei aflați în linia întâi. Este fundamental să înțelegem că facem aceste lucruri nu de teama amenzilor, ci pentru că sunt spre binele nostru și al celor de lângă noi.

Nimeni nu poate spune cu precizie când vom depăși această pandemie. Ce știm însă cu siguranță este că depinde de fiecare dintre noi să facem ca acest lucru să se întâmple cât mai repede”, a transmis Klaus Iohannis în alocuțiunea ținută joi la Palatul Cotroceni.

Textul declarației poate fi citit integral pe pagina Administrației Prezidențiale