ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele Klaus Iohannis a susținut luni seară la Palatul Cotroceni o conferință de presă în cadrul căreia s-a referit la blocajul politic, la posibilitatea organizării alegerilor anticipate, la recenta decizie a CCR privitoare la a doua desemnare a lui Ludovic Orban ca premier și la convocarea CSAT de miercuri pe tema epidemiei cauzate de coronavirus.

Klaus Iohannis aruncă vina pentru actualul blocaj politic asupra Partidului Social-Democrat, considerând că sesizarea Curții Constituționale a României de către PSD în privința desemnării repetate a lui Ludovic Orban ca premier ar fi un nou pas spre aprofundarea crizei politice. Cu toate acestea, președintele se abține să comenteze decizia CCR și așteaptă publicarea motivării acesteia.  

„PSD continuă să demonstreze că este un partid iresponsabil, care se joacă cu destinul României. După ce a produs una dintre cele mai dezastruoase și antieuropene guvernări de după Revoluție, care a lăsat țara cu deficite majore, după ce a demis Guvernul Orban pentru a conserva puterea baronilor locali, PSD a creat o nouă criză, pe care a aprofundat-o prin sesizarea Curții Constituționale. Nu voi comenta decizia Curții Constituționale, așa cum știți că nu am comentat nici cu alte ocazii și voi aștepta motivarea. Însă, ceea ce face PSD este o sfidare fără precedent la adresa oamenilor, cu atât mai mult în aceste zile, în care România are nevoie de acțiune politică responsabilă, nu de politicieni care să o ducă mai adânc în criză și în instabilitate”, a declarat Klaus Iohannis, luni, la Palatul Cotroceni, citat de Agerpres

Președintele a anunțat că nu va desemna un premier din partea PSD sau a unei alianțe coagulate în jurul acestui partid. În opinia lui, cea mai bună variantă ar fi reîntoarcerea la votul cetățenilor, pentru constituirea unei noi majorități parlamentare, care să învestească un nou guvern. 

„Nu voi desemna un premier PSD. (...) Nu există niciun partid și nicio coaliție care are o majoritate în Parlament, așadar nu voi desemna un premier decât atunci când voi considera că aceasta este soluția justă pentru această criză în care ne aflăm acum”, a afirmat Iohannis, precizând totodată că nu dorește un guvern de uniune națională. Acesta ar prefera mai degrabă noi alegeri legislative pentru formarea altei majorități parlamentare. 

„În opinia mea, cea mai legitimă soluție este revenirea cât mai repede la votul cetățenilor și crearea unei noi majorități parlamentare, care să poată susține un guvern stabil, capabil să construiască autostrăzi, spitale, școli și să guverneze pentru cetățean. Avem nevoie de un nou legislativ, care să ofere o nouă majoritate, dispusă să își asume și să susțină reformele indispensabile pentru progresul și dezvoltarea țării. Nu putem continua așa, cu situații de blocaj perpetue, cu guverne demise trimestrial. Vedem însă că PSD-ului îi este frică să se întoarcă la popor și, deși timp de trei ani de zile a eșuat în a guverna, acum vrea să îi împiedice să își facă treaba pe cei care au dovedit că vor și știu ce trebuie făcut în România”, a adăugat Klaus Iohannis.

Cu toate acestea, președintele recunoaște că șansele ajungerii la alegeri anticipate au scăzut considerabil. În urma deciziei de luni a CCR, care a stabilit că există conflict juridic între președinte și Parlament privind (re)desemnarea liderului PNL, Ludovic Orban, în funcția de premier, Klaus Iohannis a declarat că șansele pentru organizarea alegerilor anticipate au scăzut sub 50%.

„Tocmai au scăzut (...) sub 50%”, a afirmat Iohannis într-o conferință de presă susținută luni la Palatul Cotroceni.

Deși conștientizează că alegerile anticipate au devenit mai greu de realizat în contextul noilor evoluții, președintele consideră că PNL nu ar fi greșit în atingerea obiectivului privind ajungerea la anticipate. Totodată, el nu vede o soluție în prelungirea interimatul Guvernului până în decembrie, în așteptarea alegerilor la termen.

„PNL guvernează responsabil, rezonabil și cu cele mai bune intenții, dar (...) dacă se ajunge sau nu la anticipate nu ține doar de voința președintelui și nici de voința unui partid, ține de o întreagă conjunctură politică, iar alegerea primarilor în două tururi a fost și este o dorință de-a mea. Este și a fost dorința PNL-ului. Nu s-a putut realiza, din simplul motiv că PSD-ul a adunat din nou o majoritate toxică, care s-a opus prin moțiune de cenzură instituirii acestei modificări în legislația electorală. Deci nu, nu PNL a greșit, ci PSD, care se opune oricăror reforme și progrese. Din acest motiv, cred că avem nevoie de un nou legislativ”, a opinat Klaus Iohannis, citat de Agerpres

Președintele a anunțat convocarea Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT) pe tema epidemiei de coronavirus. Ședința CSAT e programată să aibă loc miercuri.

„Am decis să convoc CSAT miercuri pentru a discuta măsurile concrete și strategia de combatere a unei potențiale epidemii de coronavirus în România. Fac un apel la calm către cetățeni și îi îndemn să se informeze corect, să respecte normele de igienă și sfaturile pe care le oferă medicii pentru a se proteja. Fac în aceeași măsură și un apel la mass-media să evite știrile cu impact emoțional ridicat, care pot amplifica sentimentul de panică în rândul populației. Le cer politicienilor să nu speculeze această situație în mod oportunist. Am observat deja mai multe luări de poziție prin care unele persoane dau dovadă de iresponsabilitate, făcând declarații alarmiste de natură să sperie cetățenii. Această atitudine trebuie să înceteze imediat!”, a scris Klaus Iohannis pe pagina oficială de social media.