ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele Klaus Iohannis a participat, luni și marți, la reuniunea extraordinară a Consiliului European, desfășurată la Bruxelles, context în care a anunțat susținerea României pentru implementarea „rapidă” și „unitară” la nivel european a certificatelor digitale COVID, așa-numitele „pașapoarte de vaccinare”. 

Potrivit Administrației Prezidențiale, în intervenția sa, Klaus Iohannis a reafirmat susținerea României pentru menținerea abordării coordonate, la nivel UE, atât cu privire la dimensiunea gestionării curente a crizei sanitare, cât și în ceea ce privește diminuarea graduală a măsurilor restrictive introduse de statele membre. Președintele republicii a pledat și pentru continuarea unui ritm accelerat al campaniilor de vaccinare, alături de creșterea eforturilor privind producerea și asigurarea unor rezerve suficiente de vaccinuri la nivel european.

„Președintele Klaus Iohannis a salutat finalizarea negocierilor interinstituționale privind Certificatul digital COVID și a subliniat susținerea țării noastre pentru implementarea rapidă și unitară a acestor certificate la nivel european. Președintele României a insistat asupra faptului că utilizarea acestui certificat nu trebuie să afecteze exercitarea dreptului fundamental al cetățenilor la libera circulație”, arată Administrația Prezidențială, citată de Agerpres

Nu este clar cum ar putea un instrument de condiționare a circulației de statusul pandemic al persoanelor să nu afecteze libertatea de circulație a cetățenilor europeni, atâta vreme cât deplasarea în străinătate nu mai este liberă, ci dependentă de noul sistem al „certificatului UE Covid-19”.

Important de subliniat este că Iohannis a întors-o ca la Ploiești în privința acestor pașapoarte de vaccinare, despre care afirmase în urmă cu o lună că nu trebuie folosite în scopuri discriminatorii sau pentru a îngrădi libertatea de mișcare, iar cetățenii europeni „nu pot fi împărțiți în două categorii”, cei care să poată merge în alte țări și cei care să nu poată circula în afara României. 

O răzgândire similară a mai avut Klaus Iohannis la finele lunii februarie 2020, când a negat periculozitatea noului coronavirus, pentru ca, două săptămâni mai târziu, să declanșeze starea de urgență, pe motiv de coronavirus.