ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



ACTUALIZARE 27.02/ 14:16 În urma votului de miercuri din comisia LIBE, fosta șefă a DNA Laura Codruța Koveși a obținut 26 de voturi pentru funcția de procuror șef al Parchetului European. Pe locul al doilea s-a clasat candidatul din Franța, Jean-Francois Bohnert, care a obținut 22 de voturi, iar pe locul 3, Andres Ritter, candidatul din Germania, care a obținut un singur vot. Mați seară, Kovesi a obținut cele mai multe voturi din comisia CONT. 
Procurorul șef va fi numit printr-o decizie comună a Parlamentului Europei și a Consiliului. Laura Codruța Koveși a fost preferată de eurodeputați, în timp ce candidatul francez a fost preferat de Consiliu. Urmează negocieri între părțile implicate pentru a merge mai departe cu un singur nume.
 
ACTUALIZARE 21:39  Comisia pentru control bugetar (CONT) a Parlamentului European a votat marți seară candidatul la șefia Parchetului european. Dacă în prima comisie candidatul francez a câștigat detașat, în comisia CONT Koveși se clasează pe primul loc.

Koveși a obținut 12 voturi, Jean-Francois Bohnert (Franța) a primit 11 voturi, iar Andres Ritter (Germania) – doar un vot.

Votul dat în Comisia pentru control Bugetar este unul consultativ. Votul din Comisia LIBE va fi dat miercuri, după ora 11,00.
 
ACTUALIZARE 19:50 Despre distincțiile primite din SUA ca urmare a dosarelor instrumentate.

„Nu sunt premii oferite de CIA, ci de Secret Service, o agențiE de aplicare a legii. În activitatea mea de procuror la DIICOT am investigat multe dosare de valută falsă, dolar la acea vreme, dar și de cyber crime. Am fost printre primii procurori din România care a investigat phishing crime. Pentru modul în care am fost implicată în dezvoltarea posibilității procurorilor am fost recompensată de o agenție de aplicare a legii din SUA.
Nu am avut nicio cooperare cu CIA, nu am cetățenie americană”
 
ACTUALIZARE 19:15 Laura Codruța Koveși, în timpul audierilor:
.

”Mulțumesc pentru invitație și pentru oportunitatea de a-mi prezenta candidatura. Voi începe în engleză în intervenția inițială. După aceea, știu că mulți români urmăresc audirea deci la întrebări răspund în română. Sunt Laura Codruța Kovesi. Am fost procuror de peste 23 de ani. Jumătate din viața mea am fost procuror. Treaba mea este să fac ca justiția să funcționeze când este încălcat dreptul penal. Am deținut cele mai înalte poziții în Serviciul de procuratură în România: procuror general al României timp de 6 ani și procuror șef DNA timp de 5 ani. DNA e o structură cu competențe exclusive pentru corupție, fraudă financiară și fraudă cu fonduri europene.
Crearea unui parchet european independent și eficient este o oportunitate profesională unică. Aș fi onorată să continui munca atâtor oameni.

Avem nevoie de eforturi pentru ca Parchetul European să fie eficient. 

Vizunea mea pentru Parchetul European: instituția trebuie să protejeze interesele financiare ale UE, să recupereze daunele. Trebuie să se pregătească infrastructura umană și financiară, să se creeze un sistem de gestionare a cazurilor în cooperare cu statele membre, să se definească reguli interne și să se adopte toate regulile administrative.

Am experiență îndelungată în coordonarea echipelor mari, sunt obișnuită să lucrez în situații de stres și de presiune publică. Pentru mine recuperarea daunelor este cea mai importantă. În mandatul meu, DNA a pus sechestru pe bunuri în valoare de peste 2 miliarde de euro. Am identificat diferite tipoogii de fraude financiare, ceea ce mă va ajuta să iau decizii strategice.

Eu cred că procurorul trebuie să respecte statul de drept și să aibă o busolă morală puternică. Noi trebuie să respectăm legea și să respectăm drepturile persoanelor implicate în anchetă. Cred că numai o justiție profesionistă, independentă și onestă poate lupta împotriva fraudei financiare, numai o justiție independentă poate trage la răspundere

Sunt foarte conștientă că ați fost expuși la informații negative despre. Vă mărturisesc că nu am nimic de ascuns și vă stau la dispoziție pentru a vă răspunde la toate întrebările.”, a spus Kovesi, în Parlamentul European.

Kovesi a fost întrebată, de o eurodeputată a grupului socialist, dacă întrunește condițiile de a deveni procuror șef european, după ce în presă s-a spus că ea nu deține gradul de procuror de cea mai înaltă curte în România, adică de Parchet General.

”Sunt informații false. Am verificat toate criteriile, le îndeplinesc pe toate. Gradul profesional, condițiile sunt îndeplinite. Dețin vechimea de 15 ani, nu am colaborat cu serviciile de informații, nu am fost sancționată disciplinar în ultimii 3 ani și am obținut foarte bine la ultimele evaluări. Nu am colaborat cu Serviciile Secrete în sensul de a face poliție politică, nu de colaborare instituțională.”, a declarat Kovesi.

ACTUALIZARE 26.02/ 17:30 Candidații pentru primul post de procuror-șef european pentru infracțiuni împotriva bugetului Uniunii Europene sunt audiați la această oră la Bruxelles, de către Comisiile pentru libertăți civile și control bugetar. (LIBE) Primul audiat este candidatul din Germania, Andrés Ritter (54 de ani), urmat de candidatul din Franța, Jean-François Bohnert (58 de ani). Laura Codruța Kovesi va fi audiată ultima.
Comisiile LIBE și CONT din Parlamentul European vor vota asupra șefiei Parchetului European, pentru care candidează și Laura Codruța Kovesi, și nu coordonatorii grupurilor politice. Comisia CONT va vota după audierea de marți a candidaților, iar cea LIBE miercuri dimineață.

Decizia vine după ce Comisia LIBE a votat asupra contestației formulate de coordonatorul grupului S&D care viza posibilitatea ca membrii forului legislativ să aibă drept de vot asupra candidatului pentru șefia Parchetului European și nu coordonatorii grupurilor politice.
 
 Știrea inițială

Laura Codruța Kovesi va fi audiată marți, 26 februarie, în comisia LIBE din Parlamentul European pentru funcția de procuror-șef european. Potrivit președintelui Comisiei LIBE, Claude Moraes, fiecare candidat va fi audiat timp de 75 de minute, potrivit romaniatv.net.

Audierea celor trei candidați va avea loc în ședința Comisia LIBE cu participarea Comisiei CONT, marți, 26 februarie, între orele 15.30-19.15.

Audierea fiecărui candidat va dura 75 de minute, începând cu declarația candidatului urmată de o sesiune de întrebări și răspunsuri a membrilor LIBE (două treimi din timpul alocat) și a membrilor CONT (o treime din timpul alocat).

Grupurile politice pot distribui timpul alocat în aceste două intervale de timp (fiecare întrebare și răspuns va dura 3 minute: un minut pentru întrebare și două minute pentru răspuns).

După audiere, coordonatorii LIBE vor avea o ședință pe 27 februarie pentru deliberările cu privire la candidați. După negocieri, un singur candidat va fi propus votului plenului Parlamentului European, care va lua decizia prin majoritate absolută.
 
Potrivit cotidianului bulgat Sega, citat de site-ul Euractiv,  Bulgaria a votat împotriva candidaturii Laurei Codruța Kovesi la postul de procuror-șef al Biroului Procurorului European (EPPO), vot care s-a dat săptămâna trecută.

Premierul bulgar Boiko Borisov ar fi foarte nemulțumit de declarații pe care Kovesi le-a făcut în cursul unei vizite în Bulgaria, în martie 2017, la invitația Înaltei Curți de Casație

Procurorul Jean-François Bohnert, din Franța, s-a clasat pe primul loc în urma votului reprezentanților permanenți ai statelor în Consiliul Uniunii Europene privind desemnarea procurorului-șef european, au afirmat surse citate de site-ul de știri New Europe, fiind urmat de Laura Codruța Kovesi, din România, și de germanul Andres Ritter