ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Rusia și NATO se află acum în 'confruntare directă', a afirmat joi Kremlinul, în timp ce Alianța a marcat în această zi împlinirea a 75 de ani de la înființare, transmite Reuters, citat de Agerpres.

Valurile succesive de extindere a NATO sunt adesea amintite de președintele rus Vladimir Putin, care a declanșat în 2022 un război în Ucraina cu obiectivul declarat de a preveni ca Alianța să se apropie și mai mult de granițele Rusiei.

În schimb, războiul a impulsionat NATO, care s-a extins din nou prin aderările Finlandei și Suediei.

'În fapt, relațiile au alunecat acum spre nivelul de confruntare directă', a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, într-un briefing de presă.

NATO era 'deja implicat în conflictul din Ucraina (și) continuă să înainteze spre granițele noastre și să își extindă infrastructura militară către granițele noastre', a mai spus purtătorul de cuvânt.

Putin a afirmat în mod repetat că Rusia a fost înșelată de Occident după Războiul Rece dat fiind că, în timp ce Pactul de la Varșovia s-a desființat, NATO a înaintat spre est, preluând foști membri ai Pactului și cele trei state baltice care fuseseră parte a Uniunii Sovietice.

Occidentul respinge această versiune, afirmând că NATO este o alianță defensivă și că aderarea la ea a fost o decizie democratică a unor state ieșite de sub decenii de regimuri comuniste.

NATO declară că ajută lupta Ucrainei pentru supraviețuire în fața agresiunii ruse și furnizează Kievului arme avansate, instruire și informații.

Potrivit Rusiei, aceasta face din Alianță o parte de facto la conflict. Președintele Putin a spus în februarie că un conflict direct între Rusia și NATO ar însemna că omenirea s-ar afla la un pas de al treilea război mondial.