ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Consiliul Național al Maghiarilor din Transilvania (CNMT) sărbătorește în 2018 anul autodeterminării naționale maghiare și își va organiza programul corespunzător, a anunțat europarlamentarul László Tőkés luni, în cadrul unei conferințe de presă de la Oradea, potrivit Rador.

Potrivit președintelui CNMT, anunțul privind anul autodeterminării este ocazionat de împlinirea a 100 de ani de la înființarea Consiliului Național din Transilvania, condus de István Apáthy, organizație pe care CNMT o consideră predecesor de drept. 

László Tőkés a mai spus că românilor care serbează Centenarul Unirii Transilvaniei cu România li se cuvine respect, însă trebuie admis că maghiarii din Transilvania nu au motiv de sărbătoare, deoarece ei „nu se pot simți acasă în patria lor”. 

„Noi, de fapt, avem datoria să cinstim Centenarul și sentimentele majorității, așa cum s-ar cuveni și față de sărbătorile naționale maghiare, nicidecum nu putem neglija sentimentele naționale ale românilor, dar putem împărtăși, putem da cinstire acestor sentimente și acestui centenar numai în cazul când și noi vom avea drepturile noastre și vom putea să ne simțim acasă în țara noastră comună. Pentru acest deziderat am inițiat, în anii precedenți, CNMT, un șir de dialoguri româno-maghiare - ultima dată a avut loc la Oradea. Am căzut la înțelegere să prevenim acea atmosferă dușmănoasă antimaghiară de care se folosesc politicieni obscuri, de tip național-comunist, cu ocazia Centenarului. Noi căutăm aliații noștri, prietenii noștri români, ca să putem continua acel proces, de altfel foarte lent și împiedicat din toate părțile, pentru împăciuirea româno-maghiară. Vă aduc la cunoștință că există și un alt centenar, cel al fondării Consiliului Național Secuiesc, respectiv al Consiliului Național din Transilvania, în 1918. Cu ocazia acestor centenare, în paralel, atât Consiliul Național al Secuilor, cât și CNMT au declarat acest an anul autodeterminării secuiești, respectiv anul autoguvernării naționale maghiare din Transilvania”, a declarat Tokes.