ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În 16 septembrie 1835, leul era instituit ca monedă oficială a românilor, de către domnul Țării Românești, Alexandru Ghica. Leul, unitate teoretica de cont, era echivalentul a 60 de parale. 

Tranzacțiile, taxele și impozitele se plăteau în moneda străină – löwenthaler – taleri olandezi care aveau gravat pe revers un leu ridicat în două labe și cărora românii le spuneau "LEU”.

La mijlocul secolului XVII, în Țara Românească și Moldovei, circulau mai multe monede străine. Cea mai cunoscută era talerul olandez. Löwenthalerii sau leii olandezi au circulat pâna pe la 1750, iar popularitatea lor a fost atât de ridicată încât chiar și după retragerea din circulație, au fost identificați în popor cu noțiunea de monedă și prețurile au continuat să fie calculate în aceasta monedă. 
 
În 16 septembrie 1835, leul a fost introdus ca monedă oficială a românilor, de către domnul Țării Românești, Alexandru Ghica, iar la 22 aprilie - 4 mai 1867, în timpul domnitorului Alexandru Ioan Cuza apare legea care înființează sistemul monetar românesc și se bat primele monede, scrie tvr.ro.
 
Cel mai puternic leu din istorie l-am avut în 1867, când a luat naștere sistemul monetar național.

La acea vreme, cu un singur leu puteai cumpăra zece pâini, un litru de vin costa 0,40 lei, kilogramul de carne costa 0,34 lei, iar kilogramul de cartofi era 0,05 lei.

Mai multe, AICI