ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Liz Truss, premierul de sacrificiu al Marii Britanii a demisionat din funcție după doar 44 de zile, potrivit Daily Mail și The Guardian.
 
ACTUALIZARE: Potrivit publicației The Times, este așteptat să candideze din nou chiar Boris Johnson, unul dintre aliații forte ai lui Volodimir Zelenski. Johnson ”reflectează, dar pare să considere că este o chestiune de interes național” să candideze, a scris pe Twitter editorul politic al acestui ziar, Steven Swinford.

Anunțul demisie, făcut de Truss în fața reședinței oficiale din Downing Street, vine în urma prăbușirii piețelor și pierderii a doi miniștrii cheie. 
Truss va fi primul ministru cu cel mai scurt mandat din istoria Regatului Unit.

Atașăm mai jos declarația acesteia:

„Am intrat în funcție într-o perioadă de mare instabilitate economică și internațională. Familiile și întreprinderile erau îngrijorate de modul în care își vor plăti facturile. Războiul ilegal al lui Putin în Ucraina amenința securitatea întregului nostru continent. Iar țara noastră fusese ținută pe loc prea mult timp de o creștere economică scăzută. Am fost aleasă de Partidul Conservator pentru a  schimba această situație. Am obținut rezultate în ceea ce privește facturile la energie și reducerea asigurărilor naționale. Și am stabilit o viziune pentru o economie cu impozite reduse, cu o creștere economică ridicată - care să profite de libertățile oferite de Brexit. Recunosc însă că, dată fiind situația, nu pot îndeplini mandatul în baza căruia am fost aleasă de Partidul Conservator. Prin urmare, am vorbit cu Majestatea Sa Regele pentru a-l anunța că demisionez din funcția de lider al Partidului Conservator. În această dimineață m-am întâlnit cu președintele Comisiei 1922, Sir Graham Brady. Am căzut de acord că vor avea loc alegeri pentru conducerea partidului, care vor fi finalizate în cursul săptămânii viitoare. Acest lucru ne va asigura că rămânem pe calea realizării planurilor noastre fiscale și că menținem stabilitatea economică și securitatea națională a țării noastre. Voi rămâne prim-ministru până când va fi ales un succesor.
Vă mulțumesc .”
 
ACTUALIZARE: Laburiștii și Democrații Liberali cer alegeri generale imediate. Liderul Partidului Laburist, Sir Keir Starmer, a cerut organizarea imediată de alegeri generale.

Într-o declarație făcută în urma demisiei lui Liz Truss, Starmer a spus:

„Partidul Conservator a demonstrat că nu mai are un mandat de guvernare.

După 12 ani de eșecuri conservatoare, poporul britanic merită mult mai mult decât haosul acesta. În ultimii ani, conservatorii au stabilit un nivel record de impozitare, au distrus instituțiile noastre și au creat o criză a costului vieții. Acum, au prăbușit economia atât de rău încât oamenii se confruntă cu o creștere de 500 de lire sterline pe lună la ipotecă. Pagubele pe care le-au făcut vor dura ani de zile pentru a fi reparate. Conservatorii nu pot reacționa la ultima lor dezastruoasă situație printr-un simplu pocnet de degete și prin schimbarea oamenilor de la vârf fără acordul poporului britanic. Ei nu pot  supune țara unui nou experiment; Marea Britanie nu este fieful lor personal pe care să îl conducă așa cum doresc. Poporul britanic merită să aibă un cuvânt de spus în ceea ce privește viitorul țării. Ei trebuie să aibă șansa de a compara haosul conservatorilor cu planurile laburiștilor de a rezolva mizeria, de a crește economia pentru cei care muncesc și de a reconstrui țara pentru un viitor mai echitabil și mai verde. Trebuie să avem o șansă la un nou început. Avem nevoie de alegeri generale - acum.”
 
Semnele au fost date încă de acum o săptămână. VIDEO: