ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Pe ultima sută de metri a mandatului, guvernul Cioloș vrea să sară în sprijinul femeilor care nasc, cu posibilități financiare reduse. 

Miniștrii Cabinetului Cioloș și-au amintit, pe final de guvernare, că România are una din cele mai scăzute rate ale natalitățiii din Europa, unul dintre motive fiind și sărăcia.
 
Preluând un model pe finlandezii îl aplică de peste 75 de ani, și care a dus la scăderea considerabilă a ratei mortalității infantile, doi membri ai guvernului Cioloș au venit cu propunerea ca mamele cu posibilități financiare reduse să poată pleca din maternitate cu un kit care să le permită să aibă mai bine grijă de bebelușii lor.

Aceasta este propunerea făcută de ministrul Muncii, Dragoș Pîslaru, și ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, într-o scrisoare adresată ministrului Fondurilor Europene. Pentru că, dacă va ajunge să fie aplicată, banii ar urma să vină de la Comisia Europeană.

Kit-ul va conține scutece, haine, un ghid de informare pentru mame, inclusiv unul pentru alăptat, iar cutia în care vor fi toate aceste lucruri va putea fi folosită, la nevoie, și ca pătuț pentru bebeluș.

Valoarea estimată a trusoului este de 450 lei. Autoritățile estimează că peste 120.000 de mame ar putea beneficia de acest kit, în următorii patru ani.

Se speră că măsura ar putea contribui la scăderea numărului de copii abandonați în maternitate, dar și a numărului de decese în primul an de viață a copilului, asigurându-se monitorizarea stării de sănătate de către medicul de familie și de către asistenții medicali comunitariari.

Finlanda a reușit, în ultimii ani, ca, prin așa numitul "Kit-ul mamei începătoar", timp de peste șapte decenii, să schimbe viețile a mii de femei,  acest kit devenind un simbol al ideii de egalitate și al importanței copilului. 

Pachetul de maternitate, dăruit de guvernul finlandez fiecărei femei însărcinate care urmează să aducă pe lume un bebeluș cuprinde hăinuțe, lenjerie de pat, saltea, scutece și jucării. Inițitiva datează încă din 1930. Cutia în care se află toate aceste lucruri poate fi folosită, și chiar este, ca pătuț pentru bebeluși. Pe lângă cele enumerate mai sus, cutia de maternitate conține și body-uri, un sac de dormit, echipament pentru afară, și produse necesare băiței noului născut.