ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



ANAF nu mai poate popri în proporție de 100% conturile de pensii și salarii ale românilor pentru recuperarea obligațiilor fiscale, fiind limitată la o sumă de maxim 30% din veniturile încasate, potrivit Legii 82/2017, adoptată de Parlament și publicată în 2 mai în Monitorul Oficial, care modifică OUG 24/2016.

"Se aprobă Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 84 din 16 noiembrie 2016 pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul financiar- fiscal, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 977 din 6 decembrie 2016, cu următoarele modificări și completări:… La articolul II punctul 13, alineatul (4) al articolului 236 se modifică și va avea următorul cuprins: "(4) Sumele ce reprezintă venituri bănești ale debitorului persoană fizică, realizate ca angajat, pensiile de orice fel, precum și ajutoarele sau indemnizațiile cu destinație specială sunt supuse urmăririi la plătitorul venitului numai în condițiile Codului de procedură civilă, republicat, cu modificările ulterioare”, se arată în textul de lege, conform cotidianul.ro.

Cu toate astea, ca organ al statului, Fiscul poate popri în continuare, în limita a 30%, salarii și pensii fără o decizie în instanță, spre deosebire de bănci sau recuperatori, care nu pot efectua popriri fără decizia judecătorească la mână. De asemenea, dacă în contul de pensie ori salariu se varsă și alte tipuri de venituri, acestea pot fi reținute 100% până la concurența obligațiilor fiscale. "În toate actele de executare silită trebuie să se indice titlul executoriu și să se arate natura și cuantumul debitului ce face obiectul executării”, se mai arată în textul de lege publicat în Monitorul Oficial.

Consultantul fiscal Adrian Bența explică că noutatea actului normativ constă în limitarea Fiscului de a popri discreționar, în orice cuantum, veniturile din salarii și pensii. "Fiscul nu mai poate popri în totalitate conturile românilor de pensii, salarii, indemnizații copil. Trebuie să se supună Codului civil, care prevede o limită de 30% din salariu ori pensie, astfel încât omului să i se lase bani încât să trăiască. Se evită astfel, de acum înainte, o situație ca cea recentă din Galați, unde 30.000 de conturi de pensii au fost blocate în totalitate de ANAF”, arată Bența.