ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Liviu Dragnea, președintele Camerei Deputaților, a depus la comisiile de specialitate amendarea proiectului de buget de stat pentru anul 2019, prin care se diminuează bugetul SRI cu 295 de milioane de lei pentru a se suplimenta bugetul Ministerului Sănătății pentru programele privind vitamina D și markeri tumorali, a anunțat, luni, liderul deputaților PSD, Daniel Suciu. De asemenea, liderul PSD propune diminuarea bugetului SPP.
Comisiile reunite pentru sănătate ale Parlamentului au aprobat, luni, amendamentul referitor la programul de sănătate privind vitamina D, inițiat de președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea.

Potrivit amendamentului, se suplimentează bugetul Ministerului Sănătății cu suma de 295 milioane lei credite bugetare și credite de angajament pentru următoarele programe - vitamina D, „Panorama" și teste markeri tumorali.

Inițiatorul a explicat că programul privind vitamina D cuprinde analize pentru un număr estimat de 3,56 milioane de asigurați. Programul „Panorama" presupune testări prenatale, fiind estimat un număr de 200.000 de pacienți anual cu un cost investigație de 2.500 de lei, iar programul pentru testare markeri tumorali presupune un cost per test de 150 de euro/pacient cu factor de risc și se estimează ca numărul beneficiarilor să ajungă la 930.000.

Conform amendamentului, se diminuează bugetul SRI cu suma de 295.000.000 lei pentru finanțarea acestor programe. 
 
Ministrul Sănătății a declarat că se bucură de majorarea bugetului Ministerului Sănătății, fiind mulțumit inclusiv de depunerea amendamentelor prin care Dragnea cere diminuarea bugetelor serviciilor de informații și transferul banilor pentru programe de sănătate.

„Nu pot decât să mă bucur că există amendamente pentru sănătate. Vitamina D nu e o invenție a domnului Dragnea. E o propunere a Comisie de endocrinologie. Cred că trebuie să ne bucurăm. Bugetul Ministerului Sănătății are parte de o creștere istorică”, a declarat Sorina Pintea.