ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Norma de aplicare a Codului fiscal pentru facturarea cu cota de TVA de 9% a bunurilor alimentare şi băuturilor nealcoolice (HG nr. 367/2015) a fost publicată joi în Monitorul Oficial.

Principala prevedere a acestui act normativ este enumerarea codurilor tarifare pentru care se va utiliza cota redusă de TVA, dar sunt şi excepţii - multe coduri tarifare fiind excluse de la facturarea cu cota redusă, informează Hotnews.

Principalele bunuri alimentare pentru care cota de TVA aplicabila va fi de 9% sunt:

a)animale vii şi păsări vii, din specii domestice;
b)carne şi organe comestibile;
c)peşti şi crustacee, moluşte şi alte nevertebrate acvatice;
d)lapte şi produse lactate;
e)ouă de păsări;
f)miere naturală;
g)alte produse comestibile de origine animală;
h)plante vii utilizate ca alimente destinate consumului uman sau animal ori ca materii prime sau ingrediente pentru prepararea alimentelor destinate consumului uman sau animal;
i)legume, plante, rădăcini şi tuberculi, alimentare;
j)fructe comestibile, coji de citrice sau de pepeni;
k)cafea, ceai, mate şi mirodenii;
l)cereale;
m)produse ale industriei morăritului, malţ, amidon şi fecule, inulină, gluten de grâu.

Legiuitorul a precizat câteva aspecte când bunurile se vând ca pachete cu alte bunuri, respectiv daca se vând două produse, unul alimentar şi altul nealimentar, atunci facturarea se va aplica cu cota diferenţiată pentru fiecare produs. De exemplu, la vânzarea unui pachet ce contţine un litru de lapte şi o cană, vânzătorul facturează cu preţuri distincte ambele produse. În aces caz, se va utiliza cota de 9% pentru lapte şi cota de 24% pentru cană.