ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele PSD, Liviu Dragnea, a vorbit în conferința de presă de joi seară, despre problema vaccinării copiilor.

Întrebat care este viziunea viitorului guvern PSD față de obligativitatea ca părinții să-și vaccineze copiii, Dragnea a declarat: ”Trebuie o discuție serioasă. Eu susțin foarte mult vaccinarea, dar trebuie o discuție serioasă și un program serios prin care să ne asigurăm dacă vreun vaccin poate avea vreun efect secundar cu rezultate grave”.

Liderul PSD și-a exprimat însă rezerva cu privire la obligarea părinților să-i vaccineze pe cei mici, informeaza b1.ro.

”În ceea ce privește obligarea părinților, eu, personal, aici am o rezervă. În general, eu am o rezervă când cineva trebuie să fie obligat să beneficieze de un drept. Dacă este un drept, atunci să-i dăm posibilitatea să și-l folosească. Dacă-l obligi nu mai e drept, e obligație. Deci, am o foarte mare rezervă în privința aceasta”, a mai spus Dragnea. 
 
Vaccinarea obligatorie a copiilor împarte societetea românească în două. Pe de-o parte, tot mai multe organizații și persoane afirmă că vaccinarea nu trebuie să fie obligatorie, pentru că riscurile bolilor sunt mici, însă cele ale vaccinării sunt mari. De cealaltă parte, Ministerul Sănătății și oficiali din domeniul sanitar susțin că înmulțirea cazurilor de îmbolnăvire la copii a crescut foarte mult din cauza campaniilor împotriva vaccinării.
 
Conform proiectului legii vaccinării aflat pe masa ministerului Sănătății, și care urmează să fie supusă dezbaterii publice, părinții care nu își asumă în scris refuzul imunizării copiilor ar putea primi amenzi între 1.000 și 2.5000 de lei. În plus, dacă pleacă din țară și nu lasă o persoană responsabilă cu vaccinarea copilului, riscă amenzi între 2.500 și 5.000 de lei. Actul normativ, care a provocat numeroase polemici, prevede si că școlile pot primi elevi doar dacă părinții prezintă dovada vaccinării complete, planul de recuperare a vaccinurilor, contraindicațiile definitive sau formularul de refuz al vaccinării semnat de părinte.