ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE 23:15 Liviu Dragnea a acordat joi, prin Skype, primul său interviu după 396 de zile de detenție, jurnalistei Anca Alexandrescu de la Realitatea Plus.

Fostul lider al PSD a dat de înțeles că el s-ar afla la închisoare nevinovat, sentința fiind una politică, pentru a fi redusă la tăcere o voce incomodă sistemului care îl apără pe Klaus Iohannis. Astfel, „Iohannis nu are acum un adversar care să-i combată toate accesele și atitudinile dictatoriale”, consideră Liviu Dragnea. Acesta îi indică pe fosta șefă a DNA, Laura Codruța Kövesi, și pe fostul director adjunct al SRI, Florian Coldea, care nu ar fi străini de procesul arestării sale.

Liviu Dragnea a povestit și despre relația cu fostul său prieten, Vasile Dîncu, cel care i-ar fi explicat în trecut despre modul în care operează „statul paralel”. 

„Eu îmi asum că l-am considerat unul dintre cei mai buni prieteni, am ținut enorm la Vasile Dîncu, mă si feresc sa vorbesc urât. Atunci am avut câteva reacții interesante în discutiile cu Irina (care i-a relatat interviul acordat de Vasile Dîncu jurnalistului Ion Cristoiu - n.red.). 

Vreau să spun că despre statul paralel, primele prezentări mi le-a făcut Vasile Dîncu. Primele explicații despre ce înseamnă acest sistem ocult mi-au fost facute de prietenul meu Vasile, prietenul meu de atunci, din discuțiile pe care le avea cu băieții de la SRI, cu Maior și Coldea, mă rog, și cu alții de acolo. Ceea ce mi-a spus el inițial s-a adeverit, adică nu mi-a spus lucruri nerealiste sau care nu aveau efectiv o reprezentare în realitate.

Și va dau un exemplu, în legătură cu procesul care m-a adus aici, care e un proces politic.

El mi-a povestit, ulterior ce mi-a povestit a fost confirmat și de Coldea: într-o seară eu am fost cu Călin Tăriceanu la Antena 3 și chiar în seara zile în care a fost ANAF-ul peste Antena 3 să îi scoată din sediu. Eram majoritatea revoltați, era multă adrenalină atunci și ei erau împreună și se uitau la emisiune (Dîncu și Coldea - n.red.). Și, în timpul emisiunii, d-na Kovesi l-a sunat pe dl Coldea, foarte nervoasă, că o sa-mi arate dumneaei mie, că o să mă târască în pușcărie și pe mine, și pe soție, cum îmi permit eu să merg și să apăr Antena 3, care e un trust împotriva dumneaei și... 

Prima dată mi s-a parut ceva exagerat. Ulterior, și Florian Coldea mi-a confirmat acest telefon nervos”, a dezvăluit Liviu Dragnea în interviul acordat Realitatea PLUS.

La rândul său, Vasile Dîncu a spus că nu îl atacă pe Liviu Dragnea și că, probabil, declarațiile lui au fost făcute în contextul citației de vineri la DNA în dosarul Teldrum.

„Liviu Dragnea nu a avut nici o intenție să mă atace în acest interviu și nici eu nu l-am atacat vreodată. Sper totuși ca declarațiile lui să-l ajute în procesul de mâine, altfel nu le  înțeleg rostul. Îi doresc să se facă dreptate cât mai curând”, a declarat Vasile Dîncu, pentru Știri pe Surse

Fostul lider al PSD a vorbit și despre opoziția la regimul instaurat de Klaus Iohannis în România, pe care el îl consideră dictatorial. Potrivit lui Liviu Dragnea, Iohannis nu are în prezent un adversar redutabil, iar majoritatea social-democraților se arată obedienți președintelui și guvernului, ceea ce nu poate avea decât o finalitate „destul de rea”. 

„Revin la realitatea politică. Nu țin neapărat să supăr sau să jignesc pe cineva. Dar Iohannis nu are acum un adversar care să-i combată toate accesele și atitudinile dictatoriale.

Și de ce să iasă unul în piață și să vorbească săptămânal la televizor să arate niște lucruri evidente, doar să vorbească despre ele și, atunci, cel mai bine se întâmplă niște abuzuri, și anume este luat un drept de a putea comunica - dreptul la comunicare, la a vorbi liber, pentru a nu deranja. Este foarte simplu. 

Majoritatea îi ciugulesc din palmă, și lui, și Guvernului. Mai apar din când în când semne, niște acțiuni, destul de timide, un fel de contre. 

Dar, în final, toată lumea devine înțeleaptă și cu multe plecăciuni se merge înainte spre ce? Spre o situație destul de rea”, a mai declarat Liviu Dragnea în primul interviu acordat din închisoare Ancăi Alexandrescu, realizator Realitatea PLUS

ȘTIRE INIȚIALĂ 
Liviu Dragnea a dat primul interviu, după mai bine de un an, din spatele gratiilor.  În exclusivitate pentru Realitatea PLUS, fostul lider al PSD a răspuns timp de cinci ore întrebărilor Ancăi Alexandrescu, realizator Realitatea PLUS și coordonator al site-ului realitateadinpsd.net, despre tot ce nu a putut vorbi de când se află la închisoare. 
 

„Efectiv, i se interzice dreptul de a vorbi, deși sunt mulți jurnaliști care au cerut un interviu cu Liviu Dragnea. Am făcut multe demersuri în acest sens. Am încercat toate variantele, am solicitat la Administrația Penitenciarelor și abia ieri a fost aprobată cererea mea, astăzi dimineață am înregistrat pe skype și urmează, la ora 18.00, să difuzăm interviul. Sunt câteva ore de interviu”, a spus Anca Alexandrescu la Realitatea PLUS.
 
De asemenea, Dragnea va vorbi și despre planurile sale de după eliberare, arată Realitateadinpsd.
 
Considerat  unul dintre cei mai puternici oameni din România, Dragnea a fost găsit vinovat de ÎCCJ,  la 27 mai 2019,  de instigare la abuz în serviciu în dosarul angajărilor fictive de la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Teleorman, fiind condamnat definitiv la 3 ani și jumătate de închisoare cu executare.
 
De atunci, a avut mai multe încercări de a ieși din închisoare, în ultima dintre ele invocând un recurs în drept intitulat „habeas corpus”, prin care se garantează libertatea persoanei. De fiecare dată instanțele la care a apelat i-au respins contestațiile.