ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Insulina a dispărut din farmacii iar sute de mii de bolnavi sunt în pericol. Este semnalul de alarmă tras de reprezentanții Asociațiilor pacienților cu diabet care au adresat o scrisoare deschisă guvernanților. 

Aceștia acuză că lipsa medicamentelor ar fi cauzată de așa numitul 'export paralel'. Mai precis, insulina ar fi importată la un preț mic, așa cum a impus Ministerul Sănătății, și exportată la un preț mai mare, în alte state europene.

Reprezentanții asociațiilor pacienților care suferă de diabet spun că insulina a început să dispară din farmacii la 1 iulie. Atunci, Ministerul Sănătății a scăzut prețul medicamentelor.

Cu alte cuvinte, le-a  impus producătorilor din străinătate să vândă insulină în România la un preț mult mai mic față de alte state europene. Autoritățile nu au restricționat însă exportul din țara noastră și astfel a apărut așa numitul 'export paralel'.    'Vă dau un exemplu: dacă un medicament în România intră cu 10 euro și în altă țară se vinde cu 15 euro, se ia din România și se duce dincolo pentru că e normal, că e câștigul mai mare. Totodată, avantaj la acest fenomen, pentru cel care face acest export paralel, este că în România, spre exemplu, banii vin după 3 luni, pe când în Comunitatea Europeană banii vin imediat', a declarat dr. Vasile Rizea, președintele Colegiului Farmaciștilor Constanța, conform reporterntv.ro. 

Asociațiile pacienților cu diabet  au trimis o scrisoare deschisă  guvernanților în care atrag atenția că în farmacii nu se mai găsește insulină. Le-au cerut să intervină pentru a stopa această practică, chiar dacă este legală.
 
Conform statisticilor, în România sunt 700.000 de pacienți cu diabet zaharat, însă în realitate numărul ar putea să fie mult mai mare. Tratamentul cu insulină este decontat integral de stat.