ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Klaus Iohannis - "omul americanilor" se dovedește a fi un mit prost croșetat. Atunci când e vorba de securitate, serviciile speciale americane lasă deoparte politețea față de oamenii de paie sau de tinichea. Poziția SUA este că îl susținem pe deplin pe Mark Rutte ca viitor secretar general al NATO, a declarat ambasadorul SUA la NATO și îi urează „toate cele bune” lui Klaus Iohannis, potrivit Cotidianul.

„Cred că sunteți conștienți de faptul că poziția SUA este că îl susținem pe deplin pe Mark Rutte ca viitor secretar general, dar avem cel mai mare respect și pentru prietenul nostru, președintele Iohannis, și apreciem că a intrat în competiție și îi dorim toate cele bune, în timp ce noi continuăm să dezbatem această problemă (alegerea viitorului secretar general – n.r.) în cadrul Alianței”, a spus  ambasadoarea Julianne Smith.

Ea a subliniat că în prezent ambasadorii celor 32 de țări membre NATO discută și dezbat argumentele pro și contra celor doi candidați.

„Noi, toți cei 32 de ambasadori de aici, din cadrul NATO, suntem în toiul căutării unor potențiali succesori (pentru actualul secretar general Jens Stoltenberg – n.r.). Și există doi candidați oficiali, după cum știți. Îi avem pe Mark Rutte din Olanda și pe președintele Iohannis din România. Există o dezbatere în curs de desfășurare în cadrul Alianței cu privire la calificările acestor doi lideri foarte impresionanți și vom continua să dezbatem argumentele pro și contra ale acestor două persoane până când vom ajunge la un consens asupra unuia dintre ei”, a declarat ambasadoarea.

Julianne Smith a adăugat că „speră” ca în săptămânile următoare să se ajungă la un consens, dar a precizat că nu se știe care va fi momentul exact.

„Cu siguranță, dorim să ajungem la o decizie în această privință cât mai curând posibil. Cred că cel mai târziu am dori ca acest lucru să fie rezolvat până la summitul de la Washington”, a precizat ambasadoarea, menționând că „asta este tot ce poate spune în acest moment”.

Luna trecută, președintele Klaus Iohannis a anunțat că a decis să intre în competiție pentru funcția de secretar general al NATO. A făcut anunțul in momentul in care cel puțin 20 dintre cei 32 de membri ai NATO, între care cei mai importanți membri occidentali – SUA, Marea Britanie, Franța și Germania -, își anunțaseră sprijinul pentru Mark Rutte.