ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Propunerea extrem de controversată a guvernului australian de a supune problema căsătoriei homosexuale unui vot prin corespondență la nivel național este legală și poate merge mai departe. Așa a decis joi Curtea Supremă a Australiei, în unanimitate, eliminând astfel și ultimul obstacol înainte ca buletinele de vot pentru această consultare națională să fie expediate săptămâna viitoare, scrie New York Times.


Australia, care acceptă uniunea civilă în unele dintre statele sale,  a fost criticată de asociațiile LGBT pentru ritmul lent al legalizării căsătoriilor între persoane de același sex.
 
Majoritatea australienilor sunt în favoarea căsătoriei între persoane de același sex, însă un impas politic, care durează de aproape zece ani, a blocat orice pas înainte privind legalizarea mariajelor gay, așa cum a promis actualul șef al Guvernului în timpul campaniei electorale.

Guvernul de la Canberra a anunțat la începutul lunii august organizarea unui vot prin corespondență, care ar permite alegătorilor să-și exprime opina pe bază de voluntariat. Dar susținătorii legalizării căsătoriei între persoane de același sex au pretins că un vot la nivel național ar fi mult prea costisitor și ar expune homosexualii și familiile lor unor discursuri homofobe.

Organizată sub supravegherea Biroului Australian de Statistică, această consultare prin corespondență va fi unică în istoria statului australian: pentru că niciun articol din legislația țării nu impune ca acesta să aibă loc înainte ca Parlamentul să acționeze, iar legiuitorii nu sunt obligați să ia vreo decizie în urma rezultatelor votului.

Militanții LGBT care fac presiuni pentru legalizarea căsătoriilor între persoane de același sex ar fi dorit ca votul asupra acestei chestiuni să fie dat direct în Parlament, unde aleșii nu sunt constrânși să se supună liniei partidului.  Două asociații pro gay au depus recursuri la Înalta Curte împotriva  votului prin corespondență,  reclamând faptul că Biroul Australian de Statistică, care este responsabil de organizarea acțiunii, nu este împuternicit.  În plus, au acuzat guvernul de la Canberra că și-a depășit drepturile legale prin alocarea a 122 de milioane de dolari (81 de milioane de euro) pentru a finanța această consultare la nivel național,  fără a avea aprobarea Parlamentului.

Curtea Supremă  a respins însă cele două apeluri. Decizia magistraților a fost salutată de premierul liberal Malcolm Turnbull, care s-a declarat din primul moment în favoarea legalizării căsătoriei homosexualilor, dar care a trebuit să se confrunte cu aripa conservatoare a partidului din care face parte și care nu admite sub nicio formă ideea legalizării. „Îi încurajăm pe toți australienii să voteze la această consultare”, a afirmat premierul Turnbull în fața Parlamentului, subliniind că el va vota „DA”.

Decizia privind organizarea votului privind corespondență a dat naștere unor polemici aprinse la nivel național, împărțind clasa politică și societatea în două. Inițiativa premierului a întâmpinat critici dure și îndemnul la un vot „împotrivă” chiar din partea colegilor lui Turnbull din Partidul Liberal. Eric Abetz, senator liberal, le-a cerut susținătorilor săi de pe Twitter să dea un vot negativ și să „să spunem NU corectitudinii politice”.

Abetz este cunoscut ca un apărător al fmailiei tradiționale, promovând Coaliția pentru Căsătorie, organizție care se opune oricăror modificări aduse Legii Căsătoriei și care a taxat acest vot drept un  „referendum privind libertățile și educația sexuală radicale”.

Procurorul general al Australiei, George Brandis, a respins această caracterizare negativă a votului, declarând că este un „sondaj care va încerca să determine opinia poporului australian cu privire la întrebarea: „Ar trebui schimbată legea pentru a permite perechilor de același sex să se căsătorească ?”

Alegătorii vor începe să primească buletinele de vot prin poștă săptămâna viitoar, iar rezultatele consultării nu sunt așteptate mai devrme de luna noiembrie.

În cazul în care prevalează australienii vor spune DA în număr covârșitor,  Parlamentul va organiza un așa numit „vot liber”, permițând legiuitorilor să voteze conform propriei conștiințe asupra legalizării căsătoriei între persoane de același sex, și nu să se alinieze la directivele partidului.

 Dacă tabăra NU va fi mai numeroasă, lucrurile vor rămâne ca și până acum: Legea Căsătoriei nu se va modifica.