ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Guvernul evaluează în prezent toate posibilitățile, de la institurea stării de alertă la prelungirea stării de urgență, precum și ale măsuri ce ar putea fi luate după data de 15 mai.  Cel puțin așa susține Ludovic Orban, care a declarat miercuri, că o decizie în acest sens va fi luată „pe măsură ce ne apropiem de 15 mai, iar aceasta va depinde de evoluția epidemei de coronavirus”. „Deocamdată, nu scoatem din calcul niciuna dintre variante, inclusiv cea a stării de alertă”, a spus premierul.


„Decizia va depinde de evoluția epidemiei. În cazul în care ne menținem pe trendul pe care suntem astăzi ba chiar vom avea o reducere a numărului de persoane infectate, cu siguranță că vom lua deciziile în conformitate cu evoluțiile epidemiei. Nu scoatem din calcul niciuna dintre variante. Există și varianta stării de alertă, care permite menținerea restricțiilor prin intermediul deciziilor care se iau la nivelul Comitetului Național Pentru Situații Speciale de Urgență”, a declarat Orban.

Întrebat dacă se gândește la reluarea unor activități economice, premierul a răspuns: „Am căutat (...) să limităm la maximum numărul de activități economice pe care le-am restricționat. Privitor la fiecare restricție existentă a unei activități economice, facem o analiză foarte serioasă epidemiologică. Ne gândim la ce posibile măsuri de protejare a angajaților la locul de muncă și care este eficiența acestor măsuri”.

Întrebat, de asemenea, dacă lunile iulie și august vor fi de vacanță, premierul a spus că nu a fost încă luată decizia finală.

De asemenea, prim-ministrul a declarat că deplasările în afara localităților nu se vor putea face în libertate totală: „Ne-am dori să existe posibilitatea ca oamenii să își petreacă concediile în destinații de vacanță. Dar nu se poate anunța acum cu certitudine”
Pe de altă parte, Ludovic Orban a anunțat că Executivul ia în calcul plata unui cuantum din salariu pentru persoanele care vor reveni la muncă în cadrul unor agenți economici afectați de criza generată de noul coronavirus.