ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Sindicatele din Învățământ amenință cu înghețarea deschiderii noului an școlar, după ce Guvernul a anunțat vineri că va devansa creșterea salariilor cadrelor didactice, care ar fi trebuit să se aplice de la 1 septembrie.

Premierul Ludovic Orban a declarat vineri că Guvernul amână creșterea salariilor profesorilor din cauza prognozei economice pesimiste. 

„Uitați-vă la datele prezentate de INS și la prognoza privitoare la creșterea economică, în care noi estimăm o contracție economică, o scădere economică de 3,8%. E ca într-o familie – când îți scad veniturile și abia mai ai bani de mâncare, de plata chiriei, nu te duci să-ți bei banii la cârciumă”, a motivat Ludovic Orban decizia, potrivit Ziarului Financiar

Reacțiile critice nu au întârziat să apară în mediul virtual, profesorii arătându-se indignați de faptul că șeful Guvernului confundă banii în plus investiți în Educație cu banii de bere. 

Ludovic Orban a explicat că, deși fondurile necesare creșterii salariilor în Educație au fost inițial prevăzute în buget, între timp au apărut alte cheltuieli urgente, cauzate de criza sanitară și de criza economică.

„Numai că între timp avem o serie de alte categorii de cheltuieli necesare. De exemplu, creșterea bugetului Ministerului Sănătății cu nouă miliarde de lei. De asemenea, alte măsuri active pentru salvarea locurilor de muncă”, a motivat premierul.

Creșterea salariilor profesorilor, care ar fi trebuit să aibă loc de la 1 septembrie 2020, nu este prevăzută în proiectul de rectificare bugetară propus de Ministerul Finanțelor.

În replică, Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI) a avertizat că, dacă salariile profesorilor nu vor fi majorate din 1 septembrie, „deschiderea noului an școlar este pusă sub semnul întrebării”, potrivit Mediafax

„FSLI atrage atenția membrilor Guvernului României, în mod special, ministrului Finanțelor Publice, Florin Cîțu, că intenția de a nu se acorda majorarea salarială începând cu data de 1 septembrie 2020, va fi o greșeală enormă, iar consecințele pot fi neplăcute”, au anunțat reprezentanții FSLI, care cer Guvernului să renunțe la decizia de a nu acorda majorarea salarială.
 
Aceștia deplâng faptul că Guvernul României propune prin OUG-ul privind rectificarea bugetară, cu două săptămâni înainte de începerea anului școlar 2020-2021, să nu mai fie acordate majorările salariale prevăzute de lege, măsură care constituie o grea lovitură pentru cadrele didactice.
 
Personalul didactic ar fi trebuit să primească, de la 1 septembrie 2020 o creștere salarială medie de 14%, care ar fi însemnat o suplimentare a venitului net cu aproximativ 300 de lei.