ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Premierul Ludovic Orban a recunoscut duminică, 25 octombrie 2020, că statul raportează ca deces provocat de coronavirus moartea oricărui pacient infectat, indiferent dacă acest pacient suferea și de alte boli și chiar dacă în realitate cauza decesului a fost o boală preexistentă, relatează Lumea Justiției. O declarație asemănătoare fusese făcută și de Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, după cum informa ActiveNews vineri. 

„Nu stiu cum fac alte tari, dar, in ceea ce ne priveste pe noi, daca un pacient a fost internat si este diagnosticat cu COVID-19, in cazul in care survine decesul, este considerat ca este un deces datorat infectarii cu noul coronavirus. Sigur ca cauza decesului poate fi alta, dar virusul afecteaza functionalitatea diferitelor organe si, pana la urma, se poate ajunge la deces”, a declarat premierul Ludovic Orban, citat de Lumea Justiției.

Și ministrul Sănătății recunoscuse că țara noastră îngroașă numărul deceselor cu Covid înregistrându-i și pe cei care au fost răpuși de alte boli, dar care fuseseră testați pozitiv la SARS-CoV-2.

„Raportăm efectiv la tot ce înseamnă comorbidități. Noi am văzut și celelalte raportări. De exemplu, sunt unele țări care dau acea raportare pentru cazurile decedate de SARS-COV-2, fără comorbidități sau decesul prin decompensarea acestor comorbidități. Noi am ales să raportăm toate decesele care au avut, o dată, cauză SARS-CoV-2, dar și decompensarea patologiilor concomitente prin prezența SARS-CoV-2 și decesul fiind din acele cauze”, a declarat, vineri, Nelu Tătaru, citat de Agerpres