ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Românii din insulele si fiordurile norvegiene de dincolo de Cercul Polar s-au bucurat, anul acesta, după mulți ani, de primirea Sfintei Lumini, sărbătorind Paștile împreună cu episcopul lor, Preasfințitul Părinte Macarie Drăgoi al Episcopiei Ortodoxe Române a Europei de Nord.

Puțini știu că în aceste insule si fiorduri din nordul îndepărtat al Norvegiei trăiesc, risipite, câteva zeci de familii de români. La începutul Postului Mare, românii de dincolo de Cercul Polar au fost cercetați de Părintele Episcop Macarie, care le-a făgăduit că va veni să slujească de Paști împreună cu ei, informeaza un comunicat al Episcopiei Ortodoxe Române a Europei de Nord.
 
Astfel, în noaptea de sâmbătă spre duminică, 15-16 aprilie 2017, Preasfințitul Macarie a săvârșit Sfânta Liturghie a praznicului cel mare al Învierii în mijlocul românilor din insula Skjervøy. Un adevărat eveniment pentru aceste familii care se gândeau că nu vor avea preot și liturghie nici în acest an, de Paști.
 
În cuvântul său pastoral Preasfințitul Macarie a spus:
 
Voi, cei puțini, risipiți pe aceste meleaguri îndepărtate, neavând deocamdată un preot, vă gândeați că veți petrece încă o Înviere fără lumina euharistică. La început de Post Mare, când v-am adunat în jurul altarului, mi-ați spus cu amărăciune: „Nu vom avea preot de Paști”. Cu nădejde, v-am răspuns: „Nu veți avea preot, însă veți avea de Paști un episcop slujitor!”, iar acum cu inima plină de bucurie sfântă, sărbătorim laolaltă Paștile, așa cum am moștenit de la Sfinții Apostoli și de la Sfinții Părinți ai Bisericii, așa cum am primit de la moșii și strămoșii noștri, cu bunăcuviința prăznuirii. De aici, din cel mai îndepărtat loc de slujire al țărilor nordice, de dincolo de Cercul Polar, acum de Înviere, transmitem, din adâncul inimilor noastre, binețele Paștilor și salutul pascal: „Hristos a înviat!” care dorim să răsune spre frățiile voastre, preoți și credincioși, de-a lungul și de-a latul Scandinaviei, dar și în toate părțile lumii și, desigur, pretutindeni acasă, în iubita noastră țară România.

În zilele următoare ale Paștilor și în toată Săptămâna Luminată Preasfințitul Macarie va continua să cerceteze și să slujească în comunitățile de români din alte părți ale Norvegiei, din Danemarca și din Suedia.