ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În urma evenimentelor din 6 ianuarie de la Capitoliul SUA, când o parte dintre protestatari a pătruns în sediul Congresului, situația din Statele Unite a devenit mult mai complexă decât în ultimele două luni care au trecut de la alegerile prezidențiale, contestate de susținătorii lui Donald Trump. Consecințele ulterioare depășesc cu mult America și vor zgudui restul lumii, relevă o analiză a jurnalistei Elisabeth Dancet pentru France Soir

Trăim în direct un adevărat război informațional, cu o multitudine de știri false, de insurecții orchestrate, de manifestanți plătiți să incite la violență, cu o presă coruptă și angajată cu orice preț în a servi acestei agende. Din 7 ianuarie, giganții Big Tech s-au grăbit să șteargă orice urmă a lui Trump (Twitter, YouTube), să pretindă că nu au existat fraude la alegeri (Facebook), să dezactiveze rețeaua de socializare concurentă Parler (Amazon), în timp ce rețelele dominante continuă să se dezlănțuiască împotriva lui Trump cu o violență stupefiantă, acuzându-l de toate relele și uitându-i în treacăt realizările, ca și pe cei peste 75 de milioane de americani care l-au votat. Unii conducători europeni și americani, precum Emmanuel Macron, dar și Angela Merkel, a cărei ostilitate față de Trump e dovedită, dar care a trăit sub un regim comunist, și președintele mexican Andres Obrador au criticat oficial cenzura brutală și univocă a rețelelor de socializare față de președintele american în exercițiu.
 
Cum să deosebim adevărul de minciună după fraudele de proporții, denunțate public de mii de persoane, de la angajații secțiilor de votare până la foști militari, voluntari ai ambelor partide sau simpli cetățeni, menționându-i și pe avocați, specialiștii în război informatic și experții în analiza de date, în vreme ce recursurile judiciare (peste 500) au fost blocate de instanțe, inclusiv de Curtea Supremă?
 
Această certificare pusă în scenă în timpul ședinței din 6 ianuarie, intenționat scuturată de orice obiecție din cauza „insurecțiilor” de la Capitoliu orchestrate înainte, ațâțate de un val de militanți ANTIFA veniți cu autobuzul și escortați de poliție până la palatul poporului... a creat o frustrare enormă printre patrioții americani și, în sens mai larg, o așteptare printre toți apărătorii democrației pe plan mondial, care au înțeles miza acestor alegeri. 

Pe bună dreptate, americanii sunt îngrijorați, ei își doresc alegeri corecte și informații de încredere, pe care nu le mai pot găsi în media mainstream, a căror cenzură sistematică a opiniilor contrare sau alternative seamănă din ce în ce mai mult cu practicile marxiste ale statelor totalitare.
 
Mișcările militare se intensifică pe pământ american: mișcări de trupe în California, stare de urgență aprobată de președintele Trump la cererea primarului din Washington D.C., cu o sporire a numărului soldaților Gărzii Naționale în capitală și o intensificare a zborurilor militare în teritoriu. Trump a rostit un discurs foarte așteptat, în apropiere de Alamo, în apropierea frontierei texane cu Mexicul, sit istoric, teatrul unui război puternic între cele două țări în urmă cu aproape două secole. În prezent, obiectivul este de a pune punct tuturor felurilor de trafic - de droguri, de imigranți ilegali, de femei și de copii. Trump i-a felicitat călduros pe cei implicați în această operațiune de anvergură, atât grăniceri cât și reprezentanți ai statului, precum și pe constructorii zidului (de la frontiera SUA - Mexic, n.red.), și a condamnat din nou violența din ultimele zile și încălcările libertății de exprimare.
 
Mai multe scenarii se prefigurează pentru următoarele zile:

Primul scenariu: Biden este înscăunat în cadrul unei parodii de ceremonie, cauzată de restricțiile pandemice și cele de securitate față de „insurecții” - un punct fără întoarcere pentru democrație, după cum puteți vedea în articolul lui Anthony Lacoudre, Revoluția lui Joe Biden

Al doilea scenariu: Cu desfășurarea forței armate, Donald Trump este numit pe 20 ianuarie pentru un al doilea mandat;

În al treilea scenariu militarii preiau puterea pentru un interregn de două-trei luni, pentru a „asana mlaștina”, a dispune judecarea de către tribunale militare a tuturor celor care au abuzat din plin de pozițiile lor de putere (și care sunt mulți!) și a organiza o nouă guvernare.
 
În ceea ce-l privește, Congresul, preocupat să-și protejeze spatele și îngrijorat de posibilele consecințe ale venalității sale, se grăbește să voteze destituirea președintelui în exercițiu pentru ultimele 7 zile ale mandatului său, invocând articolul 25 al Constituției. 223 de reprezentanți ai Congresului, printre care 10 republicani, contra a 205, au adoptat o rezoluție în acest sens pe 13 ianuarie. În urma ocupării Capitoliului și a „subtilizării” unor laptopuri ale aleșilor de către protestatari, Nancy Pelosi pare să fi devenit isterică, încercând să coopteze fără succes Pentagonul și pe vicepreședintele Mike Pence pentru a recupera codurile nucleare ale țării, sub falsul pretext că Trump ar fi făcut apel la violență în discursul său din 6 ianuarie 2021. Afirmațiile președintei Camerei dau dovada unei ieșiri din minți vecine cu nebunia, ceva nemaivăzut în politica americană, în vreme ce discursul lui Donald Trump din capitală, care a prezentat faptele și cifrele diverselor fraude masive comise în timpul alegerilor prezidențiale a fost calificat drept jenant.
 
Această obsesie anti-Trump nu a încetat să-i agite pe aleșii democrați - și pe o parte dintre republicani - încă de pe vremea campaniei sale din 2015, din ziua ocupării funcției prezidențiale și pe tot parcursul celor 4 ani de mandat, iar asta în loc să-și vadă de treaba pentru care au fost aleși: să pledeze și să voteze pentru legi care să reprezinte și să protejeze poporul.
 
Republicanul Louie Gohmert a fost unul dintre puținii care a denunțat în fața Camerei reprezentanților acest dublu-standard față de violența asumată a revoltelor care s-au produs la Minneapolis, New-York, Atlanta, Los Angeles, Seattle în vara anului 2020. Această retorică atinge culmi ale dezbinării. Dorința de a-l destitui pe președinte merge mult mai departe decât ura tenace pe care i-o nutresc elitele democrate, retransmisă sistematic de media dominante. Ea semnalizează poporului american că aleșii nu mai au nici un angajament. Acești „reprezentanți ai poporului” își urmăresc intenția de-acum fățișă de a-și menține puterea cu orice preț, întrebuințând orice malversațiuni, și de a-i impune poporului ceea ce au decis ei, ignorând libertatea de exprimare, primul amendament al Constituției americane. Joe Biden i-a asemănat pe senatorii Ted Cruz și Josh Hawley cu naziștii pentru că au ridicat obiecții, conform legii americane, la fel cum procedaseră, la rândul lor, democrații în 2001, 2005 și 2017. Și mai pretinde că face apel la unitate?
 
Americanii nu-s nebuni din moment ce, la unul dintre ultimele sondaje comandate de Rasmussen, unul dintre puținele institute independente, doar 15% dintre ei acordă încredere Congresului, în timp ce Trump rămâne constant la 50%.

Să fim siguri că următoarele săptămâni vor fi teatrul unor operațiuni extraordinare pe cuprinsul Republicii americane, având consecințe încă necunoscute pentru lumea liberă. Sunt în joc libertatea noastră și valorile fundamentale ale democrației.   

Fără a ne da neapărat seama, suntem pe punctul de a fi martorii unei întorsături a istoriei, conchide analiza France Soir.