ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


O mănăstire și peste 10 sate au fost înconjurate de flăcări miercuri după-amiază pe insula Evia, situată la o distanță de 200 de kilometri de Atena, iar incendiul pare scăpat de sub control, au indicat pompierii eleni aflați la fața locului, citați de Agerpres

În timp ce localnicii din 12 sate și cătune amenințate de flăcări au fost evacuați, trei călugări de la mănăstirea Cuviosului David, situată în apropiere de Rovies, în nordul insulei Evia, au refuzat să părăsească zona, a precizat presa locală, informație confirmată de pompierii din Evia.

„Flăcările au o înălțime de 30 până la 40 de metri și înconjoară mănăstirea. Ne sufocăm din cauza fumului”, a declarat un monah, prin telefon, pentru agenția de presă greacă ANA.
 
ACTUALIZARE: Cunoscutul Preot Ioan Istrati informează:
„Focul uriaș a devastat toată pădurea din jurul mănăstirii Cuviosului David, din Evia. Când a ajuns la un metru de clădirile Mănăstirii, focul s-a oprit brusc, ca de o mână atotputernică și s-a întors, ca un animal rănit, înapoi în pădure.
Minunat este Dumnezeu întru sfinții Lui.”
 
VIDEO:
 
 

Alte filmări la Mărturie Athonită
 
Viceprimarul unui sat din apropiere, Argyris Liaskos, a deplâns pe postul de televiziune Skai că „nici un mijloc aerian nu a fost mobilizat pentru a stinge flăcările”, în ciuda faptului că „cel puțin 150 de locuințe au ars”, potrivit acestuia.

Din cauza unei canicule nemaiîntâlnite, pe teritoriul Greciei erau active miercuri circa 40 de incendii, printre care și cel de pe insula Evia, unde trei pompieri au fost ușor răniți.

Un incendiu a izbucnit și în apropierea localității Olympia, însă situl antic al primelor Jocuri Olimpice nu este amenințat, au dat sigurări pompierii eleni.

Circa 100 de pompieri au fost mobilizați, asistați de trei elicoptere și două avioane care transportă apă, potrivit aceleiași surse. VIDEO mai jos: