ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Uniunea Națională a Judecătorilor din România solicită public procurorului-șef DNA, Laura Codruța Kovesi, precum și liderilor de opinie, să înceteze presiunile asupra Curții Constituționale înaintea pronunțării cu privire la constituționalitatea abuzului în serviciu reglementat de Legea 78/2000, se arată într-un comunicat emis de UNJR.

„Declarațiile doamnei procuror șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, potrivit cărora o decizie a CCR în privința abuzului în serviciu într-un alt sens decât cel susținut de DNA ar fi "o încetare a luptei anticorupție în România” și "un semnal pe care statul român îl dă: «Gata, am luptat destul cu coruptia, nu mai trebuie să luptăm cu coruptia, nu mai trebuie sa investigam acest gen de fapte»”, reprezintă o formă de presiune asupra Curții Constituționale care e neconformă cu statutul de magistrat și principiul separației puterilor în stat.

Ca urmare a amplificării unor astfel de mesaje prin intermediul formatorilor de opinie și a mass media, s-a ajuns la situația în care cetățenii fac petiții "pentru a cere CCR să decidă în modul dorit de DNA", ceea ce este "o ieșire din cadrul democratic", se mai precizează în comunicatul UNJR.

Uniunea Națională a Judecătorilor din România își manifestă totodată îngrijorarea cu privire la abandonarea statului de drept și instaurarea justiției de tip totalitar:

"A cere Curții Constituționale să pună deoparte Constituția și să nu examineze cauza cu care este sesizată strict prin prisma primatului Constituției înseamnă pur și simplu a abandona statul de drept și a reveni la justiția de tip totalitar făcută în piața publică, nu în baza legii, ci a voinței poporului, susțin Judecătorii.

(...) România este o democrație constituțională, iar oricine afirmă, direct sau indirect, că lupta anticorupție permite încălcarea Constituției, subminează statul de drept și sabotează însăși legitimitatea luptei împotriva corupției. "

"Ne îngrijorează extrem de mult faptul că se inoculează tot mai des cetățenilor ideea că, prin deciziile pe care le pronunță, Curtea Constituțională ar deveni un inamic al luptei împotriva corupției, un inamic al cetățenilor. (...) În fiecare stat în care s-a încercat încălcarea statului de drept, prima instituție atacată a fost Curtea Constituțională, tocmai datorită rolului fundamental pe care aceasta îl joacă într-o democrație. ”, a declarat judecatorul Dana Girbovan, președintele UNJR.

Uniunea Națională a Judecătorilor reia apelul, făcut și în trecut, adresat atât membrilor celor trei puteri, cât și presei, să înceteze de îndată orice tip de presiune la adresa Curții Constituționale și să respecte supremația Constituției într-un stat de drept.