ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a susținut o conferință de presă în urma ședinței Consiliului Suprem de Securitate, la care au fost discutate incidentele din regiunea transnistreană, informează portalul Deschide.md. „Condamnăm orice provocări și tentative de a atrage Republica Moldova în acțiuni ce pot pune în pericol pacea în țară. Chișinăul insistă în continuare asupra soluționării pașnice a conflictului transnistrean”, a declarat Maia Sandu. (articolul continuă mai jos) VIDEO:  

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a afirmat că atentatele care au avut loc în Transnistria sunt „o escaladare a tensiunii” și ar fi provocate de „forțe din interiorul regiunii (transnistrene, n.r.), care doresc destabilizare”, scrie ZiarulNațional.md

În consecință, Republica Moldova urmează să crească nivelul de alertă și să întărească paza instituțiilor de stat, inclusiv a celor care asigură ordinea publică și securitatea.


Consiliul Suprem de Securitate (CSS) de la Chișinău a recomandat:

1. Creșterea intensității verificărilor circulației în adiacența zonei de securitate;
2. Creșterea intensității patrulării și verificărilor pe teritoriul Republicii Moldova și la frontieră;
3. Creșterea nivelului de alertă în ceea ce privește securizarea obiectivelor de infrastructură critică;
4. Creșterea nivelului de alertă al tuturor instituțiilor responsabile de asigurarea ordinii publice și a securității.

Pe lângă faptul că măsurile seamănă izbitor de mult cu cele luate în timpul stării de urgență din domeniul sănătății, recent încheiate, ele nu vor putea fi implementate decât la Chișinău și în teritoriile controlate de autoritățile centrale - nu și la Tiraspol, care are propriile autorități ilegitime. 

Maia Sandu a fost întrebată despre anunțurile difuzate recent atât în Transnistria, cât și în satele moldovenești din dreapta Nistrului, privind angajarea cu contract a bărbaților localnici în Armata Rusă. Președinta de la Chișinău nu a dorit să comenteze acest subiect. În schimb, Maia Sandu a îndemnat populația să se informeze „doar din surse de încredere” și să nu răspândească „informații false” - un mesaj atât de fluturat în ultimii doi ani, cu rezultate insignifiante, în afară de ranforsarea cenzurii de stat, chiar și atunci când autoritățile sunt asumat pro-europene.