ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


După aproape un an și jumătate de la interzicerea ridicării mașinilor parcate neregulamentar de către autoritățile locale, printr-o decizie a Curții Constituționale, în urma sesizării Avocatului Poporului, șoferii au profitat de acest lucru și parchează peste tot, de la trotuare la treceri de pietoni.

Guvernul pregătește un act normativ, care să permită, din nou, ridicarea mașinilor. Mașinile parcate neregulamentar vor putea fi ridicate pe baza unor condiții menționate explicit, în timp ce bicicliștii vor fi obligați să poarte căsti de protecție, potrivit unui proiect care va fi aprobat în scurt timp.

Proiectul pregătit de Guvern arată că mașinile parcate neregulamentar vor putea fi ridicate în următoarele situații:

1. în toate cazurile în care este interzisă oprirea voluntară;
2. în zona de acțiune a indicatorului cu semnificația „Staționarea interzisă" și a marcajului cu semnificația de interzicere a staționării;
3. pe drumurile publice cu o lătime mai mică de 6 metri;
4. în dreptul căilor de acces care deservesc proprietătile alăturate drumurilor publice;
5. în pante și în rampe;
6. în locul unde este instalat indicatorul cu semnificația „Staționare alternantă", în altă zi sau perioadă decât cea permisă, ori indicatorul cu semnificația „Zonă de staționare cu durată limitată" peste durată stabilită.

Pe de altă parte, mașinile nu vor putea fi ridicate dacă în interiorul acesteia se află persoane sau dacă proprietarul vine la masină înainte de începerea procedurii. În plus, guvernul va reglementa mai dur parcarea pe trotuar, care va putea fi realizată doar dacă există spații special amenajate în acest sens care să ofere pietonilor un spațiu de circulație cu lătimea de cel puțin un metru.