ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele României, Klaus Iohannis, a declarat marți că parteneriatul strategic cu SUA a influențat decisiv evoluția țării noastre.

„În acest an sărbătorim două decenii de la lansarea Parteneriatului Strategic cu Statele Unite. Parteneriatul a influențat decisiv evoluția României în acești 20 de ani. În acești 20 de ani, România a învățat, inclusiv cu sprijinul Statelor Unite, ce înseamnă forța democrației și respectul față de justiție, stat de drept și transparență. Cetățenii români știu astăzi că valorile democratice nu pot fi negociate. Acestea sunt principii înscrise și în Declarația de independență a Statelor Unite ale Americii și, iată, ele aduc popoarele noastre cu atât mai aproape”, a afirmat Iohannis la recepția organizată de Ambasada SUA cu ocazia Zilei Independenței.

„Cetățenii României de azi și-au demonstrat maturitatea și verticalitatea morală. Acum este timpul ca țara să fie guvernată responsabil și predictibil, punând interesul cetățeanului pe primul loc și dovedind partenerilor noștri străini că România este același partener stabil, care își respectă angajamentele asumate”, a spus Klaus Iohannis.
 
Președintele a subliniat dimensiunea militară a cooperării dintre România și SUA.

„În ceea ce privește dimensiunea militară a relației noastre, care este excelentă atât la nivel bilateral, cât și în cadrul NATO, Statele Unite rămân principalul garant al securității României, care, la rândul său, își aduce o contribuție consistentă și apreciată, inclusiv pentru securitatea SUA. "Ea este esențială pentru civilizația democratică occidentală. Statele Unite sunt foarte importante pentru Uniunea Europeană, dar în același timp și în egală măsură o Uniune unită și puternică este importantă pentru Statele Unite ale Americii. Sunt convins că acest adevăr este, tot mai mult, din ce în ce mai mult, conștientizat pe ambele maluri ale Atlanticului, iar România va continua să susțină activ acest obiectiv.

Salut încă o dată creșterea consistentă propusă de președintele Trump pentru finanțarea activităților militarilor americani, prin Inițiativa de Reasigurare Europeană, inclusiv pe teritoriul României. Amintesc, în acest context, că în această lună se va desfășura, și în România, impresionantul exercițiu Saber Guardian 2017, care reflectă, o dată în plus, gradul avansat al cooperării și interoperabilității noastre militare. Veți găsi mereu în România un aliat, un partener și un prieten pe care vă puteți baza”, a conchis liderul de la Cotroceni.