ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Un nou proiect va scrie o nouă filă de istorie în România. Proiectul a trecut de Senat și urmează să fie votat de Camera Deputaților, for decizional în acest caz. Senatorii au adoptat, miercuri, în calitate de primă Cameră sesizată, propunerea legislativă privind declararea lui Mihai Viteazul martir și erou al națiunii române, urmând a fi omagiat anual pe 27 mai.

Senatorii au votat telefonic, exprimând 110 voturi „pentru” și 23 de abțineri.
 
„Se declară un martir și erou al națiunii române Mihai Viteazul, domn al Țării Românești, domn al Moldovei și Principe al Transilvaniei, pentru rolul marcant pe care l-a avut în săvârșirea primei Uniri a poporului român, pentru curajul și sacrificiul său. Ceremoniile anuale vor avea loc în data de 27 mai și pot fi marcate de autoritățile centrale și locale, precum și de instituțiile publice de cultură din țară și străinătate prin organizarea unor programe și manifestări cu caracter cultural-științific. Autoritățile administrației publice centrale și locale pot sprijini material sau logistic organizarea și desfășurarea programelor și manifestărilor menționate în limita fondurilor disponibile”, prevede propunerea legislativă.

Actul normativ, inițiat „în semn de recunoaștere și respect pentru idealurile susținute și sacrificiul făcut de domnitor”, mai stipulează că Societatea Română de Radiodifuziune și Societatea Română de Televiziune, în calitate de servicii publice, pot include în programele lor emisiuni culturale ori aspecte de la manifestările dedicate acestei sărbători.
 
Propunerea legislativă, inițiată de un grup de parlamentari PSD și PNL, va fi dezbătută de Camera Deputaților, for decizional în acest caz.