ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


La inițiativa partidelor de guvernământ, parlamentul federal al Germaniei (Bundestag) a adoptat vineri, în unanimitate, o hotărâre în favoarea inițiativei cetățenești maghiare Minorty SafePack (MSPI) care solicită "protecția" la nivelul Uniunii Europene (EU) a "drepturilor minorităților europene autohtone", transmite agenția maghiară de știri MTI, citată de Flux24 și ActiveNews.

Proiectul separatist îmbrăcat în inițiativa „Minority SafePack” a fost dezvoltat de UDMR și organizațiile așa-zis secuiești din Transilvania pentru ungurii din bazinul carpatic - fosta "Ungarie Mare" horthystă - și are drept scop crearea unei legislații europene a minorităților care să ducă la autonomia teritorială pe criteriu etnic și a drepturilor colective.

Comisia Europeană a respins în trecut inițiativa deoarece Uniunea Europenă nu are atribuții pe drepturile omului, fiind o organizație politică și economică. Drepturile minorităților sunt în competența Consiliului Europei, iar tratatele privind minoritățile sunt ratificate de statele europene. Ulterior, în 29 martie 2017, Comisia Europeană a acceptat înregistrarea proiectului „Minority SafePack”, urmând ca inițiatorii să strângă un milion de semnături (0,2% din populația Uniunii) pentru ca acesta să fie apoi discutat în cadrul organismului european.

Unanimitate totală în Budestatag din partea "stângii" și "dreptei"

Deputații, care au votat fără voturi contra și abțineri inițiativa comună a fracțiunilor Uniunii Creștin-Democrate (CDU), a partidului partener Uniunea Creștin-Socială (CSU) și a partenerului lor în coaliția guvernamentală, Partidul Social Democrat din Germania (SPD), au făcut apel la Comisia Europeană să pună în aplicare propunerile privind protecția minorităților recapitulate în MSPI.

Deputații germani consideră că, cică, este indispensabil ca Comisia de la Bruxelles și toate celelalte instituții UE să introducă pe ordinea de zi cauza minorităților autohtone și să asigure protecție drepturilor acestora , după cum arată hotărârea adoptată de parlament.

Sprijinul Bundestag-ului față de MSPI "vine în momentul optim, într-o perioadă în care Germania se află la președinția Uniunii Europene, iar președinta Comisiei Europene este germana Ursula von der Leyen” – a subliniat comunicatul remis agenției ungare de presă MTI de către deputatul UDMR în Parlamentul European (PE) Lóránt Vincze, președintele așa-zisei "Uniuni Federale a Naționalităților" (FUEN) care a lansat MSPI împreună cu UDMR.

"Cred că am reușit să obținem cel mai important sprijin de până acum, înaintea hotărârii plenarei PE în decembrie și deciziei oficiale a Comisiei Europene în ianuarie” – a adăugat politicianul.

Cunoscătorii limbii germane pot urmări AICI întreaga "dezbatere" fără nici o opoziție a partidelor reprezentate în Bundestag.

De subliniat că recomandările în cauză nu au nici o relevență în fața legilor naționale ale statelor UE, ale României.