ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


România a exportat armament şi tehnică militară în valoare de aproximativ 159 milioane de euro în 2014, mai puțin cu 10% faţă de anul precedent, conform rapoartelor Departamentului pentru Controlul Exporturilor (ANCEX) din MAE, informează Gândul.

Anul trecut, Norvegia a cheltuit aproape 20 de milioane de euro pentru un corp de navă militară, achiziţionat de guvernul de la Oslo, devenind astfel cel mai important client european al României în domeniu. Macedonia a adus bugetului industriei de armament militar românesc în 2014 suma de aproape 6 milioane de euro achiziționând un elicopter militar dezmembrat, un simulator şi piese pentru el. Uzbekistanul și Kazahstanul au achiziționat un complex simulator pentru elicopter, respectiv un spectometru portabil și un detector de agenți chimici în valoare de 3,6 milioane de euro.

De departe însă, America ocupă poziția 1 în clasamentul clienților de armament ai României prin achiziționarea de tehnică militară în valoare de 57 milioane de euro, sumă reprezentând aproximativ 33% din totalul veniturilor industriei românești de armament.

Olanda, client important de armament și-a scăzut drastic achizițiile în 2014, sub 1 milion de euro. 

Producătorii români de armament au pierdut de asemenea clienţi precum Burkina Faso, Iordania, Cehia, Bangladesh, Elveţia, India, Liban, Malaezia sau Zambia, ţări în care fie vânzările au scăzut drastic, fie nu au mai existat deloc. Relaţiile comerciale deja existente în Afganistan,  Azerbaidjan, Mozambic, Germania, Egipt sau Bulgaria au fost revigorate, România reînnoindu-și  legăturile și cu unele state arabe cu care a mai colaborat în trecut – Oman sau Emiratele Arabe Unite, potrivit publicației Gândul.

În top 3 se clasează și Israelul, cu o cifră de achiziții de 16,54 milioane de euro, Marocul, Marea Britanie, Mozambicul, Afganistanul, Macedonia sau Bulgaria prin achiziționarea de mitraliere și piese de schimb ale acestora, arme de calibru mic, armament ușor și muniție dar și detectori și costume de  protecție NBC (nucleară, biologică și chimică) și software CBRN (chimic, biologic, radioactiv, nuclear).