ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Un program lansat de ministerul Agriculturii, privind încurajarea producției de tomate, pare , la prima vedere, unul salutar. Numai că autorii proiectului uită să condiționeaze sprijinul acordat legumicutorilor de producția de tomate din soiuri românești cu gust, încurajând, in schimb, producția de tomate din soiuri preponderent olandeze, chimizate, cu gust special de „cauciuc alimentar”.

Ministerul Agriculturii a lansat diverse programe ambițioase pentru sprijinul agriculturii românești ceea ce este de lăudat după 27 de ani. Unul dintre ele este „Programul de sprijin pentru tomate”, care prevede furnizarea unui sprijin de 3000 de euro pentru orice legumicultor ce deține o suprafață de minim 1000 m 2 de spații protejate (sere și solarii) vizând un număr de 40.000 de legumicultori, scrie romanianoastra.info.

Motivația economică a apariției programului este și ea una serioasă. Cu un import 50000 de t în valoare de 35 de milioane de euro și cu un export de 3000 t în valoare de 2 milioane de euro, România are un deficit comercial anual de 35 de milioane de euro.

Ceea ce nu se spune în acest program sunt următoarele aspecte:

Nu se condiționează sprijinul de producția de produse procesate, ceea ce înseamnă că încă odată împingem legumicultorul (deja campion european la producție de materie primă) să producă materie prima fără valoare adăugată pentru procesatori de regulă străini; Cum nici măsurile de investiții din PNDR (6.1; 4.1; 4.2 vezi afir.ro) nu răspund acestei provocări ne așteptam măcar ca prin sprijin național România să-și propună să consume alimente românești dacă pe programul european P.N.D.R. nu suntem lăsați să o facem. Din păcate speranțele sunt deșarte, marii patrioți din campania electorală uitând pentru 4 ani noțiunea de patriotism ”Mândri că suntem români”;
 
Nu se condiționează sprijinul de producția de tomate din soiuri românești cu gust, încurajându-se producția de tomate din soiuri preponderent olandeze extrem de chimizate și cu gust special de ”cauciuc alimentar”. Semințele de legume olandeze ocupă astăzi peste 90 % din cota de piață a semințelor din România;

Articolul integral poate fi citit AICI.