ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Constrânși să poarte masca pe față în timpul orelor, elevii au parte de o gură de oxigen în timpul orelor de educație fizică, unde, masca nu este obligatorie. Așa cum chiar  Ministerul Sănătății preciza în pomelnicul publicat la începutul anului școlar. Există însă și localități în care elevii sunt obligați să stea cu masca pe față și la orele de educație fizică. Este cazul Vrancei, unde zeci de părinți au reacționat public semnalând că mai mulți profesori de sport îi obligă pe elevi să poarte măștile de protecție la orele de educație fizică desfășurate fie în aer liber, fie în sălile de sport. În acest context, s-au făcut și sesizări la Ministerul Educației și Cercetării, pentru ca aceste abuzuri ale profesorilor în cauză să înceteze, scrie Editie de Vrancea.

Conform Ordinului de ministru nr. 1494/2020 ”Orele de educație fizică efectuate în sala de sport trebuie limitate la activități sportive care nu presupun efort mediu/intens, cu asigurarea obligatorie a distanței fizice de minimum 1,5 metri, situație în care portul măștii nu este indicat”.

”Profesorii de sport din Vrancea să respecte legea și să nu ne oblige copiii să poarte măști la orele de sport, acest lucru putând avea efecte grave asupra sănătății lor. De altfel, acei profesori care impun abuziv purtarea măștilor trebuie să știe că vor răspunde, inclusiv penal, pentru orice problemă/accident etc. care ar putea apărea”, a precizat o cititoare a ziarului citat.

Totodată, într-un răspuns trimis Platformei Civice ”Împreună”, Ministerul Sănătății a admis că purtarea măștilor în timpul orelor de sport pot îngreuna respirația, cu problemele aferente care pot apărea urmare a acestui lucru.

Purtarea măștii în timpul orelor de educație fizică a fost letală pentru doi elevi de 14 ani din China. În primăvară, aceștia au murit în timp ce alergau cu măști pe față la orele de educație fizică și sport. Evenimentele tragice au avut loc în școli diferite, la distanță de o săptămână.