ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


După Telemeaua de Ibănești, Magiunul de prune de Topoloveni și Salamul de Sibiu,  și alte produse românești ar putea primi recunoaștere și protecție din partea Comisiei Europene. Ministerul Agriculturii vrea ca lista acestor produse să fie completată cu alte 14 produse.

Ministerul Agriculturii pregătește documentele pentru ca alte 14 produse cu specific tradițional să obțină protecție europeană, în condițiile în care alte două produse, Cârnații de Pleșcoi și Scrumbia afumată de Dunăre sunt aproape de a primi autorizare de la Bruxelles. Anunțul a fost făcut vineri de ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Petre Daea.

„Mai sunt în faza de autorizare încă două produse, Cârnații de Pleșcoi și Scrumbia afumată de Dunăre, care se află deja în procedură la Bruxelles. Sperăm să avem succes. Un alt produs, cașcavalul de Săvăni este deocamdată în procedura națională și pe urmă va trece în chingile recunoașterii de la UE. La ora actuală avem o listă cu 14 produse în fază de pregătire pentru a trece toate etapele și a ajunge la UE. Ne interesează foarte mult să intrăm pe piața europeană cu cât mai multe produse cu denumire de origine protejată, mai ales că România are înregistrate la nivel național peste 500 de produse foarte valoroase”, a spus ministrul Agriculturii, conform Agerpres.

Cel de-al patrulea produs românesc care a obținut joi protecția europeană — Indicație Geografică Protejată este „Novacul afumat din Țara Bârsei”.

România are așadar, în acest moment, patru produse protejate la nivelul Uniunii Europene, respectiv Magiunul de Topoloveni cu IGP obținut în anul 2011, Telemeaua de Ibănești, cu Denumire de origine Protejată (DOP) obținută în anul 2016 și Salamul de Sibiu, tot cu IGP obținut anul trecut.