ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ȋn urmă cu câteva minute, ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, și-a justificat, pe o rețea de socializare, imprudența de a face public numele unei firme, înainte de finalizarea anchetei. 

„Referitor la situația rezultată în urma depistării lotului de brânză contaminată cu e-coli, precizez următoarele:
Am dat informația în mod absolut transparent. De fapt, ceea ce mi se impută acum este prea marea transparență de care am dat dovada. Poate am greșit, poate nu. Pe de altă parte, informația era deja cunoscută în mass media, jurnașiștii (sic!) necerându-mi decât confirmarea ei. Alte persoane avuseseră deja grijă să o dea, "pe surse” cum se spune, înainte.

Eu o să vă spun cum se vede situația de la mine și de ce am decis să fiu atât de transparent. În primul rand, cred că se face o confuzie imensă între valori. Nu cred că putem pune în balanță viața unor copii cu orice altceva. Nu cred că este un mod corect și moral a vedea astfel lucrurile. Desigur, nu există dovada legăturii dintre brânza incriminată și cazurile respective, fiind de datoria Ministerului Sănătății să ducă la capăt ancheta. Însă, din informațiile pe care le aveam când am ieșit public, rezulta că lotul de brânză de 25 kg de la fabrica respectivă, NU A MAI FOST REGĂSITĂ (sic!) NICI LA PRODUCĂTOR, NICI LA UNITĂȚILE DE COMERCIALIZARE. Ce înseamnă lucrul acesta? Înseamnă că acea cantitate de brânză SE AFLA ÎN FRIGIDERUL OAMENILOR! Chiar în momentul în care eu făceam declarația, această brânză infestată cu e-coli putea face alte victime! Iar oamenii aceia NU ȘTIAU CE AU ÎN FRIGIDER ȘI CE PUTEAU SĂ LE DEA COPIILOR! Sper că nu a fost afectat grav un producător, DAR POATE AM SALVAT ASTFEL VIATA UNOR COPII, și asta moral îmi dă liniște. În cazul în care ar fi fost afectați alți copii, mi s-ar fi reproșat că am știut numele producătorului și l-am tăinuit.”
Reamintim, ANSVSA anunțase că „datele rezultate în urma verificărilor arată că lotul respectiv de brânză a fost de 25 de kg, produsă în data 22.02.2016”. 

Achim Irimescu a dat de pământ cu Lactate Brădet, salvând astfel, în opinia sa, viața unor copii la 29 februarie, adică o săptămână mai târziu. Numai că brânza proaspătă de vacă are un termen de valabilitate de 10 zile, dacă e ambalată în pungi de polietilenă. Pentru cea comercializată vrac, precum în cazul de față, termenul de valabilitate este și mai redus.  

Desigur, părinții care cumpăraseră acea brânză stăteau cu ea în frigidere, așa cum crede Irimescu. Stăteau și așteptau să expire garanția produsului, înainte de a-și hrăni cu el copiii. Căci doar prin mucegăirea în frigider obțin românii de rând „brânza franțuzească” pe care o consumă doar în onoarea și-n imaginația guvernului tehnocrat. 
Este evident că cele 25 de kg de brânză produse în 22 februarie au fost vândute și consumate până la 29 februarie! Și, stupoare domnule ministru, nu s-a înregistrat între timp niciun alt caz de sindrom hemolitic uremic în zonă. Ceea ce înseamnă că ori bacteria s-a moleșit, ori sistemul imunitar al românilor și-a activat scutul de la Deveselu, ori pur și simplu trebuie să căutați cauzele îmbolnăvirilor în alt butoi cu zer/ser, domnule ministru...