ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ministrul Apărării, Adrian Țuțuianu, a declarat, miercuri, că România își canalizează energiile pentru achiziția sistemului de rachete Patriot,  iar Guvernul ar putea achita prima rată pentru ele din luna noiembrie.

Informația a fost confirmată și de premierul Mihai Tudose, potrivit b1.ro.

„Avem aprobarea Departamentului de Stat, suntem într-o fază intermediară. Este nevoie de aprobarea Congresului SUA. Este nevoie ca echipele tehnice să detalieze exact ce se cumpără. Va fi un acord între Guvernul României și Guvernul SUA. Vom promova o lege specială în Parlament pentru achiziția acestui sistem și apreciem că dacă lucrurile merg așa cum sunt planificate undeva la sfârșitul lunii octombrie să putem să avem un rezultat final pe care să-l comunicăm opiniei publice. Legat de buget, estimăm că am putea în luna noiembrie să facem o plată în contul acestei achiziții necesare înzestrării militare”, a precizat Țuțuianu.

El a menționat că România se alătură în acest fel altor cinci țări NATO care dețin sisteme Patriot - SUA, Germania, Spania, Grecia și Olanda - într-un efort comun menit să îmbunătățească securitatea europeană, și a arătat că și Polonia a depus cerere pentru achiziționarea acelorași sisteme și se află în negocieri.

„Intenția noastră este ca producătorul sistemului să colaboreze cu industria de specialitate din România pentru identificarea furnizorilor locali potriviți și să lucreze cu aceste structuri din industria națională de apărare, cu companii românești pentru a le ajuta să-și dezvolte capabilitățile necesare de producție și suport pentru Patriot|”, a mai spus Țuțuianu.